Moja pierwsza "praca" jakies 20 lat temu. Siedzialem na takiej wiezy, z lornetka caly dzien i wypatrywalem dymu. System działał tak, ze na granicach obszaru nadleśnictwa, były takie 2 wieże. Jak któryś z obserwatorów zauwazył dym, to na środku miał taki stół z celownikiem, zamocowany na okręgu z kątami. Wtedy drugi obserwator, szukał dymu i podawał kąt ze swojej wieży Kordynator, mial mape ze sznurkami, które ustawial na podane wartosci przez operatorów i w miejwcu przeciecia sie lini, wysylal patrol leśny. Fajnie sie tam siedzialo cały dzien, a to bylo przed erą smartfonów i internetu xD #gownowpis #pracbaza #wspomnienia #lasypanstwowe
@Elev: u mnie na wsi jakiś bogaty komunista ma działkę obok takiej wieży i jak zbudował dom to na półpiętrze siedział ochroniarz i pilnował, żeby nikt nie podglądał.
@Dueil_angoisseus: za stary na takie wybryki jestem, poza tym sa czujniki i zaraz jakis mirek ochroniarz by pisal post, ze zlapali takiego jednego debila ( ͡°͜ʖ͡°)
Siedzialem na takiej wiezy, z lornetka caly dzien i wypatrywalem dymu.
System działał tak, ze na granicach obszaru nadleśnictwa, były takie 2 wieże. Jak któryś z obserwatorów zauwazył dym, to na środku miał taki stół z celownikiem, zamocowany na okręgu z kątami.
Wtedy drugi obserwator, szukał dymu i podawał kąt ze swojej wieży
Kordynator, mial mape ze sznurkami, które ustawial na podane wartosci przez operatorów i w miejwcu przeciecia sie lini, wysylal patrol leśny.
Fajnie sie tam siedzialo cały dzien, a to bylo przed erą smartfonów i internetu xD
#gownowpis #pracbaza #wspomnienia #lasypanstwowe
źródło: IMG_20250524_165758
PobierzJak mniemam odleglosc miedzy wiezami byla znana?
BTW konta to mozesz miec na wypoku. Tam mierzyles kąty :)
Pozniej moge podeslac lokalizacje wiez na mapkach google
@Elev: Nie trzeba. Nie to mialem na mysli i nie o to mi chodzilo.
Chodzilo mi o to ze znajac katy i jeden odcinek to se mozesz obliczyc odleglosc wierzcholka (czyli pozaru)
W końcu siedział godzinami na wieży w lesie bez internetu, to oszalał
źródło: geoportal
Pobierz@AbaKowner: a praktyki jak nazista (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞