Wpis z mikrobloga

Mam dzisiaj taką refleksję: trochę dusi mnie jedna rzecz, a mianowicie to jak łatwo jest wykreować sobie obraz drugiego człowieka w głowie na bazie własnych uprzedzeń, plotek lub innych faktorów wpływających na ocenę.

Bardzo często nasza własna ocena staje się dla nas tak ważna, że zapominamy o zadawaniu pytań, kwestionowaniu rzeczywistości i posiadania wątpliwości, przyjmując za pewnik, to co jest bezpieczne dla naszego rozumienia świata. Osobiście uważam to za ograniczające, może się mylę.

Nie będę ukrywał, że przez fakt pewnych wydarzeń z mojego życia bardzo dużo osób wyrobiło sobie na mój temat opinie i bazuje głównie na niej, a często jest ona efektem jednej perspektywy. Realnie mnie smuci, że tak jest, ale nie mam zamiaru bycia nachalnym w chęci przedstawiania mojej perspektywy.

W tym wszystkim cieszy mnie to, że są ludzie, którzy mają w sobie tyle otwartości i chęci dociekania prawdy, że zamiast nieuzasadnionych inwektyw lub obaw są chętni na dialog, mimo skrajnych poglądów i wyobrażeń na dany temat.

#przemyslenia #przemysleniazdupy #gownowpis
#logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach