Wpis z mikrobloga

#motocykle
Mordeczko, kupiłem sobie jakiś czas temu kolejne moto - kawasaki er-5 , 1998 z customowym wydechem.
Kupił mnie dzwiek, bo schodząc z wydechu cudownie strzela z wydechu ( ͡º ͜ʖ͡º)

Niestety okazało się że byłem przez to gluchy na inne rzeczy, i moto trochę klepie.

Planuje sobie sam porobić z moto (przynajmniej się czegoś naucze)

Moje pytanie to
Czy według was to dzwiek luźnych zaworow, czy to bardziej wytarte walki, urwany napinacz rozrządu lub wytarta panewka?

https://youtube.com/shorts/_EiiWI5DKpY?si=tkmbzgSg4Uq4mSLr
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NapTooR: Luzy n----------ą, aż miło. Druga kwestia - czy po zmianie wydechu ktoś regulował i synchronizował gaźniki, bo to jest ważne. Podejrzewam, że nie. Szykuj więc na czyszczenie, regulacje i synchro jakieś 1000zł bo bez tego ani rusz. Jak masz gaźnikowca, to po zmianie wydechu trzeba robić synchro i regulację gaziorów.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Zielony34 a zaskocze Cie, bo planuje wszystko zrobić sam. Zawory, gazniki, świece sobie ogarnę, kupiłem zestaw do synchronizacji. Ale jedyne czego się boję to roboty dołu silnika albo wypalonego zaworu. Moto ma dziwna skłonność do wibrowania (które czuć na podnozkach) podczas jazdy.

Ogólnie moto kupione jako taki projekt, żeby coś porzezbic, nauczyć się.
  • Odpowiedz
  • 1
@Zielony34: Zawsze mnie irytowało, jak ktoś zadawał pytanie, które pozostawało nierozwiązane, a potem nie wracał z odpowiedzią (no chyba że wszyscy albo sprzedaja zepsute moto jako zdrowe, albo oddaja na szrot [])

Luzy wyregulowane, swiece zmienione a dzwiek zostal - Ten dzwiek to luz lancucha przeniesienia napędu (zwany także jako primary chain). Tak potrafią hałasować gpz500/ex500 i kle500. Co się z tym robi? Nic,
  • Odpowiedz