Wpis z mikrobloga

Za granicą byłem w takich miejscach jak:
1. Londyn
2. Oslo
3. Chorwacja (kilka miejsc)
4. Gran Canaria
5. Teneryfa
6. Grecja Kreta
7. Szwajcaria (Zurych, Genewa, Lucerna)
8. Włochy (tylko narty w Alpach)
9. Budapeszt
10. Cypr (południowy, Pafos)

Gdzie teraz byście polecieli SAMEMU? Wymagania:
1. Zwiedzanie bez wypożyczenia samochodu, więc dobra komunikacja albo mało rozległy teren - samemu nie chcę wypożyczać auta.
2. Europa
3. Weekendowy trip (czwartek/piątek-niedziela)

Myślę nad Pragą, Wenecją, Wiedniem, albo Barceloną, ale co się naczytałem o kieszonkowcach i gangach to moje xD

Amsterdam też niby, ale ponoć z tego co czytam to bez szału miasto?
#podroze #podrozujzwykopem
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wymagania:

(...)

Europa

@takiMirek29: Europa - kulturowo czy wystarczy geograficznie? ;)
Bo jeśli to drugie to może rozważ Stambuł. Większość atrakcji jest po europejskiej stronie. Samochód jest tam tylko kulą u nogi ale za to komunikacja zbiorowa jest tania, niezawodna a jej sieć przepotężna (kilkanaście linii metra, autobusy, tramwaje, miejskie kolejki linowe, promy, nawet szybka kolej pod Bosforem).
  • Odpowiedz
@takiMirek29: spróbuj Neapol, choć sam w sobie jest ble, ale jest dużo połączeń w przeróżne ciekawe miejsca, na całe Amalfi :) Zresztą 90% Włoch to pociągi, oprócz Sardynii - tam raczej konieczne jest auto.

Barcelona, Malaga, Madryt, Sewilla, też dasz radę spokojnie zwiedzić pociągi i zbiorkomem. Najgorsze do tego są państwa bałkańskie
  • Odpowiedz
@takiMirek29: ja samemu bym nie leciał, o ile w Polsce gdzieś tam jakieś górki czy morze to ok, ale zagranicą i na lotnisku poczucie samotności jest mocno spotęgowane, czułbym się totalnie wyobcowany, w każdym razie bardzo polecam Neapol Wezuwiusz i Pompeje wiele zabytków, dobra komunikacja miejska, no i morze :)
  • Odpowiedz