Wpis z mikrobloga

@Jarkendarion: Atari ST to mało ludzi miało, z 16 bitowców to raczej Amiga. Atari najpopularniejsze było w wersji 8 bitowej.

Wracając do ST, to się całkiem dobrze sprawdzało w pracy profesjonalnej, np jako sekwencer do syntezatorów. Łosowski z Kombi używa chyba do dziś.
atari666 - @Jarkendarion: Atari ST to mało ludzi miało, z 16 bitowców to raczej Amiga...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: To co było piękne w starych komputerach (miałem od Atari 65XL do ST) to to, że jak się przeszło wszystkie gry to chciało się coś więcej robić. I tak, zostałem informatykiem (obecnie DevOps) i z zamiłowania elektronikiem właśnie przez Atari. Bo to na nim nauczyłem się programować w Basic, następnie w Kyan Pascal (do dziś pamiętam nazwę) aż do podstaw asemblera. To na Atari zrozumiałem dokładnie podstawy systemów operacyjnych
  • Odpowiedz
@atari666: @Jarkendarion No i najważniejsze - Atari ST miało interfejs MIDI na gniazdach DIN wbudowany. Do większości komputerów trzeba było dokupić taki interfejs. W czasach przed USB to np jak miałem interfejs midi zbudowany przez kogoś i komunikujący się z komputerem przez port RS323. ;) Końcówka lat 90 i początek 00.

A dzisiaj instrumenty mają po prostu port USB i można je podłączać do wszystkiego - nawet urządzeń mobilnych
RitmoXL - @atari666: @Jarkendarion No i najważniejsze - Atari ST miało interfejs MIDI...

źródło: IMG_3191

Pobierz
  • Odpowiedz
A dzisiaj instrumenty mają po prostu port USB i można je podłączać do wszystkiego - nawet urządzeń mobilnych ;)

@RitmoXL: Do dzisiaj jeszcze się używa MIDI pod gniazda DIN. W pewnych zastosowaniach mają przewagę nad USB :)
  • Odpowiedz