Wpis z mikrobloga

Próbował ktoś butów typu Barefoot / Zero Drop do biegania lub trekkingu po mało wymagających szlakach? Biegam i spaceruję w zwykłych butach trailowych marki Kalenji z decathlonu i dobrze się w nich czuje tylko od jakiegoś czasu mam przewlekły problem z kolanem (nic poważnego, byłem u ortopedy i robiłem rezonans, jednak problem co jakiś czas powraca więc ograniczyłem bieganie z tego powodu). Pomyślałem że przesiadka na tego typu obuwie zapewniające bardziej naturalne ułożenie stopy mogłoby mi pomóc. Moja żona ma problem z haluksem i twierdzi że od kiedy przerzucila się na barefooty jest o niebo lepiej i bardzo wygodnie się w nich chodzi. Czy macie jakieś doświadczenia z tego typu obuwiem zwłaszcza jeśli chodzi o bieganie lub długie spacery / trekkingi górskie?

#buty #obuwie #barefoot #trekking #bieganie #gory
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@k2Marko: znajomy posiada i sobie chwali ale on jest specyficzny bo dużo chodzi na boso. Sprawdź czy stopę stawiasz prosto bo to może powodować ból w kolanie. Jeśli nie stawiasz to są na to ćwiczenia które bez problemu znajdziesz na YouTube.
OlFunkyBastard - @k2Marko: znajomy posiada i sobie chwali ale on jest specyficzny bo ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Barefoot / Zero Drop

@k2Marko: Barefoot to nie to samo co 0 drop. Przykładem butów z 0 dropem są niektóre buty altra czy inov-8 które pomimo 0 dropu zdecydowanie nie są barefoot.

Sama zmiana butów na minimalistyczne w najlepszym przypadku nie zmieni nic a w najgorszym pogłębi problemy.
Chcesz wyeliminować ból to zacznij od ćwiczeń, rozciągania i mobilizacji bo sama zmiana butów nie rozwiązuje problemów.
  • Odpowiedz
@k2Marko zacznij od chodzenia w takich butach, najlepiej na krótkich dystansach na początek. Z czasem wydłużaj dystans i zacznij wprowadzać krótkie odcinki w szybszym tempie. Jak zaczniesz za mocno to tylko pogłębisz istniejące problemy.
  • Odpowiedz
@k2Marko: do biegania nie. Jednak brak amortyzacji w cywilizowanym świecie gdzie masz beton/asfalt/pozbruk a nie miękką sawannę jak człowiek pierwotny, sprawia że to morderstwo dla kolan.

Natomiast do chodzenia super! Rewelacyjne buty, chodzę od kilku miesięcy w xero i to jednak z najwygodniejszych butów jakie miałem.
  • Odpowiedz
@k2Marko: Nie wróż z fusów. Idź z rezonansem do jakiegoś sportowego fizjoterapeuty. Żona walczyła z kolanem za pomocą lekarzy 2 lata pochłaniała tony kolagenu i nic. Poszła do fizjo polecił ćwiczenia z taśmami i krioterapię po 3 miesiącach poczuła znaczną poprawę.
  • Odpowiedz