Wpis z mikrobloga

@sirArthurDayne: Przy poziomie 1200 czy 1500 takie dokładności to norma i nie sugerowałbym się nimi, bo to tylko taka ciekawostka, być może ten gość robi to co ja teraz czyli speedrun na nowym koncie, czyli na swoim pierwszym koncie ma powiedzmy 1500, założył sobie nowe i leci od rankingu 600 w górę. Jeśli chodzi o rozwój to podam Ci 3 proste rady: graj dłuższe partie (15 min + jakiś inkrement
squanchySquanch - @sirArthurDayne: Przy poziomie 1200 czy 1500 takie dokładności to n...
  • Odpowiedz
@sirArthurDayne to tylko ciekawostka, na tym poziomie na dokładność nie patrz

Jak przeciwnik gra słabo (podstawki robi, na widły się ustawia) to wtedy wiadomo że to wykorzystujesz i te ruchy maja dokładność 100%
  • Odpowiedz
Zależy jak wyglądała ta partia, czasami masz taką, że ruchy narzucają się same i udaje się wykręcić nawet +95%, ale ja mając większy ranking niż te o którym piszesz na +90% rzadko udaje mi się wejść.
Ale na poziomie 1200 to też bym się nie sugerował. Ja gram czasami z synem na boty i jak młody gra na np. Bota 400 elo to jest w stanie zrobić +80% na długiej partii głównie
  • Odpowiedz
@squanchySquanch: dzięki, z tego, co napisałeś, to raczej mało wysiłku przykładam w dokładną analizę partii z silnikiem. Od kogoś z internetu usłyszałem, żeby właśnie nie patrzyć na silnik, tylko samemu znaleźć jakby najlepszy ruch, który niekoniecznie pokrywa się ze stockfishem. A co do tego gracza to podejrzewałem że może w końcówce jechał co drugi ruch maszynką.
  • Odpowiedz
Normalny człowiek weźmie np. darmową wieże i potem już dowiezie partie do końca z taką przewagą

@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: Właśnie dlatego podobają mi się firmy Czerwa . Nie kombinuj, bo nie umiesz. Najpierw wyprowadź figury, potem czekasz na podwałkę przeciwnika, żeby dostać przewagę, wymieniasz figury i wykorzystujesz przewagę figur w końcówce. Voila 1000 ELO.
Najtrudniejsze to niepodwalanie figur przeciwnikowi. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@sirArthurDayne: Pozycja, jaka powstała po debiucie była po prostu prosta. Można było w pewnym momencie robić bardzo wiele posunięć poprawiających pozycję, samych posunięć w partii też było sporo. Po prostu nic nie podwalił i stąd ta dokładność.
  • Odpowiedz
@Sniper10200: Dzięki za merytoryczne wyjaśnienie sytuacji.

@Yelonek: Też lubię Czerwa ogladać. Tylko mi się wydaję, że mimo iż gra proste szachy, to jednak jest Mistrzem Międzynarodowym i w tych speedrunach nie gra jak typowe 700 czy 900 ELO. Z drugiej strony masz rację, że z takiej gry można się bardzo wiele nauczyć..

@bialawitz: Na razie nie rozważam lekcji u trenera. Póki co bazuję na materiale w
  • Odpowiedz
@sirArthurDayne: nie wiedzialem ze widelki 1000-1200 to jakis konkretny poziom :D ale ja mam takie swingi, ze dla mnie miedzy 1400 a 1700 nie ma wielkiej roznicy, bo potrafilem w ciagu paru dni takie roznice miec
  • Odpowiedz
@sirArthurDayne: Jeśli dojdzie do wymiany hetmanów, to brak roszady nie ma znaczenia, nie daje przewagi przeciwnikowi.

Od 15 ruchu w tej partii nic się nie działo. Często było 20 ruchów dających równą pozycję i tylko 1 ruch przegrywający.

Przeciwnikowi udało się stworzyć groźbę, a ty ją przeoczyłeś. Dało się obronić przed tą groźbą i pozycja byłaby nadal równa.
  • Odpowiedz
@bialawitz: subiektywnym zdaniem Dawida Czerwa tak.. Facet robi speedruny i się orientuje jak grają gracze na jakimś konkretnym poziomie. Jak miałeś w przeciągu kilku dni takie różnice w ELO, to chyba zagrałeś mało partii i masz jeszcze niedoprecyzowany ranking dlatego tak się waha. Nie wierzę że w tym czasie rozegrałeś kilkadziesiąt partii, które przegrałeś bo w takich okolicznościach mógł spaść tak szybko ranking..
  • Odpowiedz
@sirArthurDayne: To nie jest kwestia malej ilosci partii, bo jak na to, ze gram nieco od ponad roku to natluklem ich tysiace juz. Potrafilem miec takie wahania na przestrzeni 100-150 partii, w obie strony zarowno spasc jak i zyskac okolo 250 w krotkim czasie. Kwestia predyspozycji w danym dniu, skupienia itd. Nawet w zeszlym tygodniu mialem jakos 1550 i na przestrzeni 100 gier wrocilem do 1700. Pisze o rapidach
Dlatego
  • Odpowiedz