Aktywne Wpisy

Smauga +243
Pijcie ze mnΔ
kompot, bo przeprowadziΕam siΔ bliΕΌej Polski. MiaΕam juΕΌ doΕΔ mieszkania na niemieckim zakaukaziu- w Badenii-Wirtembergii. Ε»adnych zalet tam nie ma dla mnie- daleko do Polski (do granicy 500 km) drogo jeΕli chodzi o mieszkania, tereny Εadne, ale tak bez szaΕu. Z 500 km zrobiΕo siΔ niecaΕe 30 km do granicy co jest bardzo duΕΌym postΔpem. CieszΔ siΔ na tΔ
zmianΔ (qββΏβΏβq)
Dalej pracujΔ
Dalej pracujΔ

Zoyav +6
jestem zmΔczona, niewyspana, nie mogΔ siΔ skupiΔ i ciΔ
gle siΔ mylΔ i robiΔ jakieΕ bΕΔdy a szefowa nie chce mi daΔ 3 dni urlopu bezpΕatnego bo juΕΌ inne osoby majΔ
teraz urlop i uj
mogΔ nawet jej daΔ ΕapΓ³wkΔ tylko dajcie mi to wolne kurΕa maΔ, ja chcΔ odpoczΔ Δ se
#zalesie #pracbaza #damskiprzegryw
mogΔ nawet jej daΔ ΕapΓ³wkΔ tylko dajcie mi to wolne kurΕa maΔ, ja chcΔ odpoczΔ Δ se
#zalesie #pracbaza #damskiprzegryw
Εroda przyniosΕa inwestorom sporo ciekawych informacji. PoniΕΌej znajdziesz zwiΔzΕe podsumowanie oraz komentarz, co warto obserwowaΔ π
π Podsumowanie wiadomoΕci gieΕdowych:
π° Dywidendy:
β’ Agora β spΓ³Εka planuje wypΕatΔ 0,25 zΕ dywidendy na akcjΔ, co daje ΕΔ cznie 11,6 mln zΕ. Rekomendacja wypΕaty z kapitaΕu zapasowego to pozytywny sygnaΕ dla inwestorΓ³w oczekujΔ cych zwrotu gotΓ³wki.
β Pozytywne sygnaΕy rynkowe:
β’ ZUE β portfel zamΓ³wieΕ osiΔ gnΔ Ε wartoΕΔ 1,3 mld zΕ, a spΓ³Εka zdobyΕa w tym roku nowy kontrakt kolejowy o wartoΕci 329 mln zΕ netto w Polsce. Dodatkowo bierze udziaΕ w przetargach w Rumunii.
π Wniosek: stabilny backlog i ekspansja zagraniczna zwiΔkszajΔ bezpieczeΕstwo i potencjaΕ wzrostu przychodΓ³w.
β’ Energoaparatura β zawarΕa umowΔ z CementowniΔ Warta na realizacjΔ infrastruktury energetycznej dla farmy PV o mocy 95 MW. WartoΕΔ umowy to 71,3 mln zΕ netto.
π Wniosek: rosnΔ ce zaangaΕΌowanie w OZE zwiΔksza atrakcyjnoΕΔ spΓ³Εki w dΕuΕΌszym terminie.
β’ Monnari Trade β zΕoΕΌyΕo wniosek do UOKiK o przejΔcie PBH.
π Wniosek: potencjalna konsolidacja rynku detalicznego moΕΌe poprawiΔ efektywnoΕΔ i skalΔ dziaΕania grupy.
β Negatywne sygnaΕy / ryzyka:
β’ ΕnieΕΌka β wyniki poniΕΌej oczekiwaΕ. EBITDA wyniosΕa 26,6 mln zΕ, przy konsensusie 31,5 mln zΕ.
π Wniosek: presja kosztowa lub spadek sprzedaΕΌy moΕΌe pogarszaΔ marΕΌe w kolejnych kwartaΕach.
π Wyniki finansowe:
β’ Polenergia β EBITDA za Q1 2025: 161,9 mln zΕ, zgodna z wczeΕniejszymi szacunkami.
β’ Tauron β EBITDA: 2,331 mld zΕ, zysk netto: 1,131 mld zΕ, zgodnie z konsensusem.
β’ Cyfrowy Polsat β EBITDA: 809,3 mln zΕ, lekko powyΕΌej konsensusu. Zysk netto nieco poniΕΌej prognoz.
β’ ΕnieΕΌka β sΕabsze wyniki niΕΌ oczekiwano, niΕΌsza EBITDA i przychody.
π Podsumowanie dla inwestorΓ³w:
π ZwrΓ³Δ uwagΔ na:
β’ ZUE β duΕΌy kontrakt i rozbudowany portfel zwiΔkszajΔ przewidywalnoΕΔ przychodΓ³w w 2025/2026.
β’ Agora β dywidenda po dΕuΕΌszej przerwie, warto ΕledziΔ reakcjΔ rynku.
β’ Cyfrowy Polsat β poprawa EBITDA, ale brak dywidendy moΕΌe ostudziΔ nastroje.
π OgΓ³lny sentyment rynkowy: neutralno-pozytywny. SpΓ³Εki infrastrukturalne i energetyczne pokazujΔ potencjaΕ stabilnych przychodΓ³w. BranΕΌa konsumencka (ΕnieΕΌka) pod presjΔ kosztΓ³w i zmiennoΕci popytu.
π Polub, obserwuj i podaj dalej, jeΕli chcesz byΔ na bieΕΌΔ co z najwaΕΌniejszymi wydarzeniami z GPW!
#gpw #inwestycje #gielda #zue #agora #dywidendy #polenergia #cyfrowypolsat #energoaparatura #monnari #kontrakty #wyniki #biznes #oze #finanse #akcje #ebitda ππ
ΕΊrΓ³dΕo: image
PobierzΕΊrΓ³dΕo: image
Pobierz