Wpis z mikrobloga

#korsir zaznaczę na początku nigdy nie byłem w Kępnie oraz nie pracuje w szpitalu w Kępnie. I jako osoba związana z medycyną, kocham jak osoby które nie mają pojęcia o działaniu służby zdrowia, nie mają pojęcia o medycynie oraz leczeniu, wypowiadają się pokazując swoją nie wiedzę.

Cieszę się że pomaga kwas hialuronowy na zerwane ścięgna xd

Pozdrawiam
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kuba199206 o tym zbiorniku krwi na nodze zapomniałeś? Skąd info, że dostaje kwas hialuronowy?
W tym szpitalu nie potrafili mi ściągnąć 0.4l krwiaka i chodziłem z bułą jakbym nosił piłkę tenisową w kieszeni. Prywatnie wystarczyło 15 min. USG w trakcie punkcji dla lepszego trafienia i zeszło wszystko w chwilę. Na NFZ miałem się z tym bujać przez 3 tygodnie zapisując się ciągle to innej kolejki bo chirurg nie może mi zrobić
  • Odpowiedz
  • 8
@Korsir: w filmie 10 dni temu powiedziałeś że miałeś zastrzyk z kwasu w staw łokciowy 21:46. Czyli nadal xd Jesli naprawdę jak w filmie powiedziałeś masz zerwane ścięgna powinieneś mieć operację a nie zastrzyki z kwasu hialuronowego.

Byłeś w sor czyli szpitalnym oddziale ratunkowym który zaopatruje pacjentów w zagrożeniu życia. 400 ml płynu nie jest stanem zagrożenia życia tylko do opracowania w poradni ortopedycznej. Nie mogli ci zrobić USG stawu
  • Odpowiedz
  • 2
@kuba199206: bardzo dużo złego mogę powiedzieć na NFZ że system źle funkcjonuje itd ale naprawdę nie mogę słuchać tych kocopolów że prywatną służba zdrowia byłaby lepsza. Jak w prywatnym Medicover poród nie idzie pomyśli to wiozą do szpitala na NFZ. Polecam też zobaczyć jakie są wymagania żeby zrobili jakieś zabiegi operacyjne w prywatnych szpitalach pacjent musi być zdrowy bapcyny 80 lat nie będą operować bo za duże ryzyko. I jakie
  • Odpowiedz
@kuba199206 na początku miałem kwas i zastrzyk z osocza, w nogę chyba jakiś steryd.
Co do USG to nie mam pretensji aż tak, że nie zrobili na sorze. Bardziej chodzi mi o późniejszą wizytę u chirurga ortopedy. Zobaczył to i stwierdził, że nadaje się do pilnej punkcji, ale do tego muszę mieć USG. Przez 15 min walczył z kompem i wypisał mi skierowanie. Potem miałem czekać tydzień na USG i znowu
  • Odpowiedz
@kuba199206: @Korsir to akurat taki p------i głupoty i chłopskorozumizmy, że to pała mała. On potrafi w 15 minut zmienić zdanie - raz ma pretensje, że urzędnicy są restrykcyjni, np. parkowanie na chodnikach, ten "wjazd" w Wawie, policja, której mottem jest "Służyć i chronić, a także dojechać Kubusia", a zaraz innym razem gardłuje, że urzędnicy są zbyt liberalni np. wobec paczek z Temu. Inny przykład: i Temu i Aliexpress obchodzi
  • Odpowiedz
  • 0
@Korsir: Niestety tak to działa system zdrowia jest niedofinansowany, brakuje nam specjalistów którzy np wykonują usg bo uciekają do prywaty. Ja u siebie na oddziale mam komputer z xp i muszę za każdym razem zmieniać format wydruku z A5 na a4. Co nie zmienia faktu że bez publicznej służby zdrowia byłaby tragedia. Doraźnie w pojedynczych przypadkach jak Twój prywata ma zastosowanie ale nie do kompleksowego leczenia
  • Odpowiedz
@kuba199206: dzisiaj mi lekarz rodzinny powiedział ze za dużo gadać nie mogę bo ma 15min na pacjenta, to prawda, że tak to wygląda? Śmiech na sali, nie ma kto robić, najlepiej wysłaliby prywatnie a ty i tak płać pełny ZUS. Najlepiej jakby był jakiś podział w składkach, typu płacisz pełną to masz cały NFZ a jak płacisz część to masz ograniczone wizyty u rodzinnego, SOR ci przysluguje, ale za to
  • Odpowiedz
  • 2
@lukies2221: tak listy w poz są co 15 minut najczęściej wiadomo że jest to umowna granica bo czasami ktoś potrzebuje 20 minut a ktoś inny 10 w przypadku kontroli lub recepty. NFZ płaci cos między 17-18 zł za waszą deklaracje w poz miesięcznie niezależnie czy u lekarza jesteście 0 razy czy 20.

Kolejki u specjalistów są na rok tak zgodzę się jest to spowodowane małą liczbą specjalistów którzy na NFZ
  • Odpowiedz
@kuba199206: to trzeba kary dawać albo coś na ludzi co umawiają się a nie przychodzą bo to kpina że komuś nie chce się zadzwonić i odwołać i ktoś wtedy szybko wskoczy, przeraża mnie to co się dzieje w służbie zdrowia.
  • Odpowiedz
  • 1
@lukies2221: to już nie od nas zależne. Ogólnie system ma mnóstwo wad wymaga naprawy, zmiany podejścia władz od prezydenta/ premiera/ mistrza/ wojewody/ dyrektora szpitala i zrozumienia ze służbą zdrowia nie będzie przynosić dochodów bo nie taka jej rola. Że inwestowanie podniesie wydajność zmniejszy ilość powikłań i zwiększy wykrywalność.

Lekarze teraz padli ofiarą hejtu że ile to zarabiają jak to nic nie robią jak to błędy popelniają. A prawda jest taka
  • Odpowiedz