Wpis z mikrobloga

PKP Intercity już oficjalnie potwierdza uruchomienie pociągu do Chorwacji.

Już od 27 czerwca ruszamy z nowym połączeniem z Warszawy do Rijeki – 4 razy w tygodniu.

- Promocyjne bilety już od ok. 200 zł – to świetna alternatywa dla auta czy autokaru.

- Ostatni pociąg w sezonie: 29 sierpnia z Warszawy, 31 sierpnia z Rijeki.

#kolej #pociagi #pkpintercity #intercity #chorwacja #wakacje #podroze
sylwke3100 - PKP Intercity już oficjalnie potwierdza uruchomienie pociągu do Chorwacj...

źródło: temp_file3555010156390250688

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sylwke3100: Około 21h jazdy. To jest dodatkowe 2 dni urlopu jakie trzeba wziąć w stosunku do samolotu. Samochodem będzie szybciej ale duuużo zauważalnie drożej, choc przy większej liczbie bagażu - bardziej komfortowo

W dodatku Rijeka to taka namiastka Chorwacji i dalej trzeba jakoś się przemieścić z tymi bagażami - raczej zostaje opcja wynajmu auta

Czyli opcje sa trzy:
-drogi samolot i wynajem auta =
  • Odpowiedz
@cwlmod

-drogi samolot i wynajem auta = bardzo drogo

Loty do Chorwacji są w c--j tanie. Razem z autem to wyjdzie pewnie z 1000 zł na dwie osoby i to w ścisłym sezonie.
  • Odpowiedz
@cwlmod

Na tanie linie nie patrzę, bo przy opłatach za bagaż wychodzi niewiele taniej

500 zł z dwoma bagażami za osobę z Poznania na tydzień w sierpniu np.
  • Odpowiedz
@sylwke3100: samolot do chorwacji to 1,5-2h a tak w zamian mamy pewnie z 21 godzin jazdy pociągiem za niewiele niższą cenę. Wolę dopłacić nawet te dwie stówki i polować na promki na samolot niż skracać sobie urlop i jechać prawie cały dzień. Na dodatek z tego co widzę to będzie chyba jazda w przedziałach 6-osobowych xD to ja podziękuje za jazdę w 6 osobowym przedziale przez 21 godzin non stop
  • Odpowiedz
@cwlmod: a pociąg jedzie do Dubrownika i Splitu ? Cena którą podałem jest z dużym bagażem 20 czy tam 30kg. Więc jadąc w parze 1 bilet 250zl 1 za 500 i załatwione. Mozna tez sobie paczkę mini paletę nadać lub…. Sprzęt sportowy za 320zl bez limitu wagi :)
  • Odpowiedz
@-o_o-: no może być ciekawie ! Tylko trochę dużo czasu bo sumarycznie to 42h więc jak ktoś ma ograniczoną ilość wakacji to wypada to słabo trochę. Ale widoczki muszą być zacne. Do tego steam deck, duży zapas żarcia i można jechać /)
  • Odpowiedz
ja wole pociągi od samolotów. To jest już dla mnie atrakcja sama w sobie.

@-o_o-: To zakiś się przez 21 godzin nudnej jazdy. Ja nie mogłem usiedzieć 4.5h Wawa-Wrocław, ale tutaj sypialne mają chociaż. (pewnie i tak mało kto to weźmie i ludzie bądą jak sardynki siedzieć)

@smokingcat Nie, ale patrzyłem po znanych mi głównych miastach turystycznych
  • Odpowiedz