Wpis z mikrobloga

#zdrowie #fizjoterapia #sport #rower #mikrokoksy
Mam problem z kolanami. Po bardzo dużej jak dla mnie intensywności 350 km, pierwszy tydzień po jeździe strasznie mnie bolały kolana, szczególnie siedząc, chodząc po schodach. Pomagały leki przeciwzapalne i zimne okłady. Odpuściłem na razie aktywność fizyczna, jedynie co trochę chodzę w pracy. Jest już drugi tydzień, jest dużo lepiej ale dalej to nie to, raczej nie dam rady jeździć rowerem. Ogólnie przy dystansie 150km nie mam większych problemów myślicie, że to tylko przetrenowanie? Ewentualnie szukać fizjoterapeuty, czy taki ktoś mi pomoże? Nie ukrywam chciałbym jeździć więcej.
Polecacie jakiegoś fizjo Lublin..
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aimcmxcii: Boli z przodu kolana i dookoła rzepki? Jeśli tak, to problem ze stawem rzepkowo-udowym. Do diagnostyki obrazowej. Najczęściej wynik dysplazji bloczka kości udowej, ew. przyparcie z lateralizacją rzepki, czasami zespół fałdu przyśrodkowego.
  • Odpowiedz
  • 0
@semperfidelis: boli bardziej jakby sama rzepka od przodu i po wewnętrznej stronie kolana, jak chodzę to nie ma problemu, jak trochę posiedzę i trzeba wstać to ból wraca, również jazda samochodem i wyciskanie pedałów powoduje dyskomfort
  • Odpowiedz
@semperfidelis: Niech w ogóle zrobi jeszcze scyntygrafię :)

@aimcmxcii: Nie panikuj, jeżeli to co napisałeś w pierwszy zdaniu jest 100% prawdziwe to po prostu m. czworogłowe dostały mocno po dupie, przyciskają swoim napięciem rzepkę do uda i zwyczajnie czujesz ból typowo przeciążeniowy. Przejdzie z czasem. Porozciągaj mięśnie, poroluj, rozjazd, aktywacja siłowa lekka, więcej snu, więcej jedzenia i nawodnienia, więcej wzmacniania siłowego na przyszłość.
  • Odpowiedz
@Poemat iksde. Piękna recepta na dalsze rozpieprzanie kolana. Kolega jeszcze nie dotknął, a już zdiagnozował i zalecił leczenie. Szacun! Chciałbym tak.
To, że nie rozumiesz, w jakim celu w tym przypadku należy zrobić rezonans mnie nie dziwi.

@aimcmxcii zrobisz oczywiście, jak zechcesz, tylko za 5 lat nie płacz, że kolano jest do operacji, bo posłuchałeś no-name z wykopu. Oczywiście, z czasem, gdy odciazysz, to przejdzie. Jak większość problemów ortopedycznych. Ale
  • Odpowiedz
  • 0
@Poemat: przy tej pogodzie i braku trenazera miesięcznie jakieś 600km gdzie zwykle przejażdżka 50-100 km, a tu nagle 350 longiem zawody, wiem glupota. Nie znam zbyt wielu ludzi co jeździ takie dystanse i nie wiem czy są w stanie normalnie funkcjonować po takim czymś.Ja to dość odczułem i nie wiem czy jest to przetrenowanie czy jakieś upośledzenia układu ruchu wyszły. Dzięki za komentarz, koledze @semperfidelis również, nie zaszkodzi zobaczyć
  • Odpowiedz
@semperfidelis:

Może warto najpierw rozważyć kontekst, zanim pochwalisz się jakim bucem jesteś?
Gość przejechał na strzała 350km czego zwykle nie robi, w formie wyścigu, w ciężkich warunkach. Przecież to najprawdopodobniej problem wynikający z jednorazowej za dużej "dawki" bodźca a nie od razu dysplazja, zwłaszcza że problemów ze stawem rzepkowo-udowym nie raportuje przy mniejszej objętości. Tego typu bóle przeciążeniowe to klasyk u ultra przy tak jebitnej objętości.

Najczęściej wynik dysplazji bloczka kości udowej,
  • Odpowiedz
@aimcmxcii: naświetlać się słońcem głównie koło południa, krótko, często, bez kremu, zawczasu pijemy marchewki; nie stosować substancji przeciwzapalnych, bo stan zapalny to zazwyczaj stan regeneracyjny
  • Odpowiedz