Wpis z mikrobloga

O PANu Jezusie Chrystusie w ST:

Tak mówi PAN: Przeklęty człowiek, który ufa człowiekowi i który czyni ciało swoim ramieniem, a od PANA odstępuje jego serce. (6) Będzie bowiem jak wrzos na pustyni, który nie czuje, gdy przychodzi coś dobrego, ale wybiera suche miejsca na pustyni, w ziemi słonej i bezludnej. (7) Błogosławiony człowiek, który ufa PANU, a którego nadzieją jest PAN.

#jezuschrystus #bog #biblia #wiara
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Oline: Ponieważ w Panu Jezusie Chrystusie mamy życie wieczne i nie trzeba się przejmować tym co się stanie w przyszłości na tym świecie, bo i tak będziemy żyć wiecznie. Jest przecież napisane: Błogosławiony człowiek, który ufa PANU, a którego nadzieją jest PAN.
  • Odpowiedz
Błogosławiony człowiek, który ufa PANU, a którego nadzieją jest PAN.

@n_____S:

Fajnie.
Tylko Pan z zacytowanego fragmentu to
  • Odpowiedz
  • 0
@Oline: Ojciec i Syn jedno są i ten fragment (i wiele innych) mówi i o Ojcu i o Synu. Jeżeli jakiś fragment mówi o Ojcu, to mówi też o Synu, gdyż Syn doskonale objawia Ojca.
  • Odpowiedz
Jeżeli jakiś fragment mówi o Ojcu,

@n_____S:

Trochę bez sensu ale skoro ci działa to nie ma co psuć. Problem pojawia się między innymi wtedy gdy:
- Bóg mówi wyraźnie, że jest "jeden i nie
  • Odpowiedz
  • 0
@Oline: Tu jest to dobrze opisane:

Chrystus jest wieczny i odwieczny. Razem z Ojcem istnieje w Jednej Bożej postaci od zawsze (W Jego łonie). Zrodzenie Syna natomiast polega na "wypowiedzeniu Słowa" istniejącego od zawsze, Słowa które jest osobowe i żywe. Słowa, które będąc Duchem stworzyło wszystko.

Bóg jest Jeden. Ojciec i
  • Odpowiedz
  • 0
@Oline: inna sprawa, że ufając Jezusowi Chrystusowi, ufasz Temu, który Go posłał (bo wierzysz w to, że Bóg Ojciec Go posłał). Błogosławiony człowiek, który ufa PANU, a którego nadzieją jest PAN. Ufając Synowi, ufasz Ojcu. Ufając Ojcu, ufasz Synowi. Ufasz, że masz życie wieczne w Panu Jezusie Chrystusie i Twoją nadzieją jest Pan Jezus Chrystus.
  • Odpowiedz
Tu jest to dobrze opisane:

@n_____S:

Dla zwolenników dogmatów pewnie tak, ale dla osób ceniących sobie prawdę tylko zamieszanie.
Równie dobrze można napisać, że wierzymy w jednego Boga w czterech Osobach: Ojca, Syna, Matkę i Ducha Świętego – równe w bóstwie, wiekuiste i nierozdzielne.
  • Odpowiedz
bo wierzysz w to, że Bóg Ojciec Go posłał

@n_____S:

Polecam czytać swoje wcześniejsze posty:
Razem z Ojcem istnieje w Jednej Bożej postaci od zawsze (W Jego łonie).
  • Odpowiedz
wszystko się zgadza, bo Syn jest Słowem Boga Ojca

@n_____S:

A myślałem, że jest Bogiem, swoim Ojcem w jedności, łonie.
Czyli zajmuje niższą pozycję niż Bóg?
  • Odpowiedz
  • 0
@Oline: nie wiem, będzie cała wieczność na poznanie Ojca i Syna. Chciałem w tym wpisie tylko dać znać, że trzeba ufać Panu Jezusowi Chrystusowi i w nim mieć nadzieję, a nie znowu kłócić się o dogmaty i filozofować
  • Odpowiedz
Chciałem w tym wpisie

@n_____S:

To trzeba było znaleźć cytat odnoszący się do Jezusa a nie Boga.
Apostoł Paweł napisał, że jest "wielu bogów i wielu panów"
  • Odpowiedz