Wpis z mikrobloga

Cześć, dzisiaj trafił do mnie taki papierek z gminy. Mieszkam u rodziców, i prowadzę tylko w swoim pokoju mała działalność gospodarcza która opiera się na handlu internetowym. Niestety żadnej takiej umowy z nikim nie tworzyłem, nie byłem świadomy ze jest cos takiego wogole wymagane a śmieci w moim przypadku to śladowe ilości bo praktycznie to co do mnie przyjdzie jedyne co robie drukuje etykietę i w tym co przychodzi rzecz albo sobie zostawiam na dalsze sprzedaże albo wysyłam w tym dalej. Co mogę teraz z tym zrobić i czy mogą być problemy? Tej kwestii z tym 'nieruchomość niezamieszkała' tez zbytnio nie rozumiem bo nie mam osobnego miejsca wyodrębnionego na prowadzenie firmy tylko pokój w którym śpię itp. #gmina #jdg #firma
Dustaf1 - Cześć, dzisiaj trafił do mnie taki papierek z gminy. Mieszkam u rodziców, i...

źródło: Unknown-12

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

coś jest pokręcone, bo ty prowadzisz działalność w budynku mieszkalnym i żadna część nie jest bezposrednio wydzielona pod działalność gospodarczą(tak jak by ktoś miał na przykład parter na firmę i piętro na dom), więc nie mam całkowitej pewności, ale zwykły wywóz śmieci taki jaki macie dla tej nieruchomości MIESZKALNEJ powinien wystarczyć

a oni tutaj piszą o nieruchomości niemieszkalnej
to już sobie musisz doczytać
  • Odpowiedz
@Dustaf1: No jak wyznaczyłeś sobie pokój na działalność gospodarczą i płacisz za niego podatek za lokal użytkowy to tak, musisz mieć podpisaną umowę na wywóz śmieci.
  • Odpowiedz
@Norskee @Dustaf1 jak prowadzisz działalność w domu nie możesz mieszać odpadów firmowych z odpadami gospodarstwa domowego. Mimo że działalność jest prowadzona na małą skalę, przepisy są takie aby opłaty za wywóz były rozliczane osobno z firmą i osobno z gospodarstwem domowym.
idź do gminy powiedzą ci co i jak i jaka stawka cię bedzie obowiązywać z racji że masz mało odpadów w zwiazku z działalnoscią
  • Odpowiedz
  • 0
@Norskee: wiem ze jak starałem się o dofinansowanie ale to do urzędu pracy, to tam musiałem dostarczyć ze z tata podpisałem umowe użyczenia lokalu ale to mowie przedstawiałem urzędowi pracy.
  • Odpowiedz
@Dustaf1: Mówisz/piszesz że nie generujesz odpadów z JDG bo to proste usługi, praca biurowa.
Chociaż jeśli pakujesz paczki to jakieś odpady chyba generujesz, więc powiedz ze dropshipping robisz:)
  • Odpowiedz
@Dustaf1: Jaka to gmina? W niektórych gminach nieruchomości zamieszkałe, w których prowadzona jest działalność gospodarcza są nazywane "mieszanymi" wtedy twoi rodzice składając deklaracje na odbiór odpadów niejako spełniają obowiązek nałożony w tym piśmie. Nie znam żadnej gminy, w której trzeba mieć osobne umowy w lokalu zamieszkałym, a pracuje w branży odpadowej.

Kolega @SpongeBobertKanciastoRenki się myli. Głównym problemem jest rodzaj wytwarzanych odpadów a nie z jakiej działalności pochodzą. Jeżeli chodzi
  • Odpowiedz
prowadzę tylko w swoim pokoju mała działalność gospodarcza która opiera się na handlu internetowym

@Dustaf1: no i jeszcze BDO się kłania ;)
  • Odpowiedz
  • 1
@puexam: Odpady powstające w ramach działalności biurowej lub innej drobnej działalności gospodarczej, o charakterze i składzie podobnym do powstających w gospodarstwach domowych, mogą być potraktowane jako odpady komunalne (np. makulatura, opakowania, meble i inne odpady wielkogabarytowe).
W związku z tym podmioty prowadzące drobną działalność usługową np. księgową, doradczą, prawną lub inną biurową, fryzjerską, krawiecką, kosmetyczną (o ile nie wytwarzają odpadów medycznych, w wyniku przeprowadzanych zabiegów z zakresu medycyny estetycznej np.
  • Odpowiedz
@Dustaf1: w porządku, ale to w kontekście odpadów. A przy sklepie nie chodzi o odpady tylko o opakowania.
Nawet jeśli używasz 100% recyklingowanych pudełek czy wypełniaczy i nie potrzebujesz nawet taśmy do zapakowania to musisz przynajmniej wypisać etykietę doręczeniową - a to w myśl ustawy już jest opakowanie, które bezsprzecznie Ty wprowadzasz.
Niekiedy nawet dropshipping nie chroni przed BDO.
  • Odpowiedz
@Dustaf1 czy udało Ci się wyjaśnić tę sprawę? Dostałem dzisiaj identyczne pismo i chce się powołać na wyrok WSA w tej sprawie link ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jako że pracuje jako programista, w zasadzie nie generuje żadnych śmieci, tak będę się próbował wykręcić
  • Odpowiedz