Wpis z mikrobloga

@Chopin_fapu: Kup takiego, który nie będzie technicznie zdechły, żebyś mógł na nim polegać i nie przysparzał w najbliższym czasie zmartwień. Uważam też, że należy celować w docelowy gabaryt. Jeśli chciałbyś jeździć suvem, albo sedanem, to nie ma sensu kupować małego pudełeczka, bo to pierwsze auto, chyba że na takim Ci zależy. No i żeby parę koni miał, na pewno ponad 100, żeby kiedy przyjdzie Ci wyprzedzić auto, to nie będziesz
  • Odpowiedz
@Chopin_fapu: zwróć uwagę na stan techniczny, czy nie jest za bardzo skorodowany, czy silnik i skrzynia działają prawidłowo, czy zawieszenie nie jest wybite. Reszta to tylko wybór tego, co jest mniej zajechane :)
  • Odpowiedz
@malin90: ponad 100 koni, suv i nie zdechły technicznie za 8k pln? :D co Ty do niego piszesz...niech sobie kupi clio 3 co nie rdzewieje, ma silnik 1.2/1.4/1.6 w benzynie gdzie naprawy to grosze i będzie zadowolony jak na 1 auto. I tak nie kupi auta co się nie psuje więc lepiej kupić takie co nie ma rdzy wcale, a naprawy to nie wiecej niż 5 stów za cokolwiek i
  • Odpowiedz
@Chopin_fapu: Dowolne zdrowe blacharsko auto (i mechanicznie na tyle ile sie da) do 4500 PLN.
Mojej mamie kupiliśmy Renault Clio 2 z 2004 w 1.2 i zachwala. Mało jeździ, ale to auto tylko raz olej miało zmieniany :D Pięć lat leci a w sumie prócz "startowych" rzeczy jak płyny i oleje nic się nie działo prócz jakiegoś dynksa od nawiewu z Allegro za 80zł.

Ja kupiłem ostatnio Opla Astrę G 1999r w
  • Odpowiedz
@Chopin_fapu: najważniejsze w tym budżecie zdrowa buda, nie zgnita w najważniejszych elementach. Przebieg oczywiście ważna sprawa, szukałbym od prywatnego sprzedającego. Celuj w proste benzyny, lepiej bez turbo aby nie iść w koszty serwisu. Fabia może być dobrym pomysłem, ale najważniejsze żeby była zdrowa. Pamiętaj też żeby całego budżetu nie przeznaczać na zakup auta, zostaw 2-3k na "serwis na start", w tym budżecie na 95% zawsze coś będzie do zrobienia. Gratulacje,
  • Odpowiedz
jakie auto polecacie na pierwsze do przetarcia? Mam 8k PLN do wydania.

@Chopin_fapu: cokolwiek co będzie w jak najlepszym stanie technicznym, czyli w praktyce zostają Ci te auta najtańsze.

Fabia to dobry kierunek, jeszcze w tych okolicach jest Corsa, a nawet Seicento (zwłaszcza jakbyś chciał jeszcze zdobywać od razu pierwsze szlify jako mechanik tego auta).

Silniki benzynowe, raczej bez LPG (bo to komplikuje i podraża auto), zostaw budżet na opony
  • Odpowiedz
@Chopin_fapu: szukasz w obszarze do 100km wybierasz sobie co Ci się podoba i wtedy wróć i przedstaw co wybrałeś..
Bo w tym przedziale cenowym to za dużo nie powybierasz..

Nie napisałeś też o stylu jazdy trasy miasto. To ważne
  • Odpowiedz
3k za totalkę hamulców (bo dwa razy mi się zapiekły bo nie odbijały, korozja + przegnite rurki więc lepiej wymienić)

@PiesLat2230: przecież klokci i tarcze do astry g kosztują parę stów xD Co ty za 3000 zmieniałeś?

600 za dwa łożyska kół

ILE XDDD łożysko z piastą do astry kosztuje 150 zł
  • Odpowiedz
przecież klokci i tarcze do astry g kosztują parę stów xD Co ty za 3000 zmieniałeś?

Robocizna - plus piszę że totalka :D Nie robiłem tego samemu.
Wszystko nowe, od płynu, przez klocki, zaciski, tarcze, każda rureczka, linka, nawet zbiorniczek nowy xD Wtedy i tak już zrobiłem tym autem z 20kkm i wiedziałem że zostawiam je sobie na zawsze, więc czemu nie? :D

2x zacisk tylni - 300zł
  • Odpowiedz
Dużo pierdół, a że to auto "nowe" z kodowaniem wszystkiego, to tragedia by to samemu załatać jak nie masz garażu i subskrybcji na VCDSa

@PiesLat2230: nawet nie musi być nowe, wystarczy że to jakaś e klasa, bmw 7 i pochodne, jak jest auto wyższego segmentu to nawet w autach 20 letnich musisz się użerać już z elektroniką, jakimiś kodowaniami pilota poprzez komputer. Przerabiałem to, nawet głupi saab 9-3 z 2006 roku
  • Odpowiedz