Wpis z mikrobloga

#nas #synology #qnap #asustor #terramaster #komputery
Hej, potrzebuję porady jaki NAS dwuzatokowy kupić. Jestem basic userem, zależy mi na przechowywaniu zdjęć, filmów w 4k, które mógłbym odpalać na TV, dostępu do plików/zdjęc z telefonu i postawienie Home Assistanta.

Moim pierwszym wyborem jest Synology DS224+ z dwoma HDD, ale nie jestem pewien czy nie rozważyć innych maszyn, które mają slot na NVME. W gre wchodzi jeszcze jakiś QNAP czy nawet TERRAMASTER F2-424, ale o nich już mam mniejsze pojęcie. Zależy mi na urządzeniu plug and play, ale nie wiem też, czy nie wziąć czegoś takiego, żeby w razie czego nie zainstalować TrueNAS jako alternatywę.
Doradzicie proszę ?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@t-time: Synology od razu bym odrzucił ze względu na nowo wprowadzoną przez nich politykę (musisz kupić dyski Synology aby korzystać z pełnej funkcjonalności NASa - bezsens totalny). QNAP drogo i słaby hardware. Terramaster to konieczność stawiania czegoś swojego na nim (słaby soft). Ale jest światełko w tunelu bo pojawiły się NASy od UGREENa np. DXP2800 (jeśli chcesz 2 zatokowy). Soft rozwija się błyskawicznie, są maszyny wirtualne i Docker (np. dla
  • Odpowiedz
@Mecenaso @t-time
Musisz zdefiniować swoje potrzeby bo najpierw piszesz o plug&play a potem o stawianiu własnego Trunas, które czymś takim nie jest z definicji bo zależy czy stawiasz wszystko od zera z komponentów czy bierzesz jakieś minipc.

Synology zapewni Ci to o czym piszesz, plus dzięki ich apce, jak zrobisz nowe zdjęcie na fonie to fotka od razu zostanie wysłana na Synka.

Jesli rozważasz dockery i nvme to już mocniejszy
  • Odpowiedz
  • 0
@Slashdub: Hej, dzięki za odpowiedź ! Jeśli chodzi o wspomnianego przeze mnie TrueNAS, chodziło mi o to, że zastanawiam się czy nie wybrać też NASa, który będzie mieć odblokowaną mozliwość instalacji innego OSa (bo Synology chyba ma to zablokowane) jako potencjalną alternatywę, furtkę ale nie koniecznie, że bym to robił.

A co myślisz o UGREEN DXP2800 ?

Pewnie skończę finalnie z Synology ale mam poczucie, że chciałbym wyczerpać temat i
  • Odpowiedz
@t-time Nie wiem zbyt wiele o tych Ugreen. Skrzynka jak skrzynka, najważniejsze jest oprogramowanie. Natomiast odpowiedz sobie na jedno pytanie. Jak bardzo jest stabilne i bezpieczne oprogramowanie, które istnieje od roku? Byc może podstawowa funkcjonalność jest poprawna ale na pewno ma jeszcze szereg przypadłosci wieku dziecięcego. No i czy wystawisz cos takiego na dostęp zdalny?

Podobno można na nim zainstalować Trunas lub Unraid ale traci sie wtedy gwarancje na sprzęt.

Może
  • Odpowiedz