Wpis z mikrobloga

#agd Parę tygodni temu jeden Mirek opisywał jak czyści pralkę dwoma butelkami octu i kieliszkiem domestosa. Niby se to zapisałem a nie mogę znaleźć. Jest tu ten Miras albo ktoś może ten proces opisać?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Jarek_P no właśnie ten Mirek nie mieszał. Najpierw robił pranie na pusto dwoma butelkami octu bez odpompowywania i zostawiał na noc, następnie robił pranie jeszcze raz już z odpompywaniem. A potem robił trzecie pranie na pusto z kieliszkiem (chyba takim do wódki) domestosa. I ponoć efekt spoko i nic nie śmierdzi. Muszę coś zrobić bo jak nie zadziała to będę to rozbierał i mył karcherem.
  • Odpowiedz
@CantRest: a no to jeśli nie mieszał, tylko używał jednego do neutralizacji pozostałości drugiego, to ok, wtedy to ma sens. A zwykłe handlowe środki, np. te do mycia zmywarek testowałeś? Albo pranie na pusto z temperaturą na max?
  • Odpowiedz
@CantRest: zmywarkę czyściłem jakims randomowym preparatem ze sklepowej półki, z pralka nigdy nie miałem takiego problemu. Ale myślę, że nawet miarka zwykłego proszku do prania, plus temperatura na max mogą dać dobre efekty. A jeśli nie wystarczy, to wtedy kombinuj z ciężką chemią.
  • Odpowiedz
@CantRest: Byku nie baw się w takie gówna jak domestos czy kostka do zmywarki, kup sobie ten płyn do czyszczenia pralki i odkamieniania [LINK do allegro]
Dobry sprawdzony preparat w dobrej cenie, masz baniak 5litórw, na każde czysczenie zużywasz 200ml, ja czyszczę swoją pralkę raz na 3 tygodnie. Przy 5 litrach to starczy ci to na ponad rok, a jak czyścisz raz na miesiąc to na dwa lata.
  • Odpowiedz
@CantRest: Ja używam jak na opakowaniu, czasami może naleje więcej, ale staram się przestrzegać zasad, pewnie nic by się nie stało, ale no ja tam wolę nie ryzykować, znaczy to też pewnie zależy od wielkości pralki, moja pralko suszarka ma pojemność 8/4 więc jak masz np bęben na 12kg to możesz dolać więcej.
  • Odpowiedz