Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JPRW: Ciężko wyobrazić mi sobie rzeczywistość, w której na lewicy określenie "liberał" stanowi obelgę. A nie, czekajcie ... xDDD Później się dziwią, że ludzie nie uważają ich za jakąkolwiek alternatywę.
  • Odpowiedz
Jesteśmy przekonani, że przełamanie pułapki średniego rozwoju i odejście od modelu „zależnej gospodarki rynkowej” jest możliwe tylko dzięki czynnej polityce gospodarczej państwa. Nie wierzymy, że „kapitał nie ma narodowości”. Odrzucamy zasady neoliberalizmu.

[...] Nasi poprzednicy przyjęli neoliberalny, „zależny” model rozwoju państwa, w którym rząd nie powinien przeszkadzać „niewidzialnej ręce rynku”. [...] gospodarka ma być służebna wobec naszego państwa i polskiego społeczeństwa, a nie odwrotnie.

@JPRW: Pytanie za 100 punktów
  • Odpowiedz
@JPRW:
W sumie chciałem zagłosować na Zandberga, bliżej mi do lewicy niż do PO. Ale wiedziałem, że razemki będą takie akcje odwalać, jak będzie trzeba poprzeć Trzaskowskiego. Dlatego zagłosowałem od razu na Trzaskowskiego :(
  • Odpowiedz
@JPRW

No, ale czemu 100 procent wyborców zandberga miałoby głosować na Trzaskowskiego? Co niby platforma zrobiła takiego lewicowego przez te dwa lata?

A no tak, mają głosować bo inaczej będą pisowcami xD
  • Odpowiedz
@Partyzant91: nie jest to w żaden sposób lewicowe, ale koalicja jest proeuropejska, demokratyczna i ogólnie posiadająca RiGCz - rzeczy, które Partia Razem powinna mieć (i ma) jako istotne w swoim programie. Nie pójście głosować, albo zagłosowanie na Nawrockiego to klasyczne „na złość odmroże sobie uszy”, bo hej - Trzaskowski jest zbyt liberalny, dlatego wybiorę osobę, która sra na państwo prawa i która ma w planach doprowadzić bym już nigdy nie
  • Odpowiedz
@dzejro

No i teraz każdy wyborca razem ma prawo do tego by zdecydować na szali czy ważniejsza jest dla niego proeuropejkość i ideologia czy kwestie gospodarcze.

Sam jestem ciekaw wyników przepływu elektoratu w 2 turze akurat w tym przypadku bo reszta jest raczej jasna.
  • Odpowiedz
@JPRW: Jeśli ktoś decyduje się głosować inaczej niż tobie pasuje, to jego prawo. Ja zagłosuję na Trzaskowskiego, będę do tego namawiać, natomiast uszanuję tych którzy tego nie zrobią.
  • Odpowiedz
@JPRW: Powiem szczerze, że przy urnie wyborczej nawet się zawahałem, czy jednak nie postawić krzyżyka przy Zandbergu. Ale przypomniałem sobie o istnieniu Marceliny Zawiszy i jednak nie.
  • Odpowiedz
@tonawegla: Bo oprócz osi gospodarczej jest jeszcze wiele innych osi - na przykład swiatopogladowa, międzynarodowa czy ustrojowa. Nawrocki jest z tego obozu który będzie walczył żebyś nie miał praw demokratycznych czyli żeby ludzie z Razem nigdy nie doszli do władzy. A Trzaskowski gospodarczo daleko od Zandberga ale w pozostałych kwestiach jednak są blisko.
  • Odpowiedz
@pangkor: Gospodarczo PIS oferuje praktycznie to samo co Platforma (od kadencji Morawieckiego) i to jest całkowicie przeciwny biegun co razem. Natomiast w przeszłości PIS Lecha Kaczyńskiego rzeczywiście był bardziej prospołeczny w kontraście do neoliberalnej Platformy - wtedy były rzeczy, w których razem mogło ich poprzeć (abstrahując od tego, ze nie istnieli). Poparcia PiS w tamtym okresie udzielał lewicowiec, Ryszard Bugaj, czołowa twarz Unii Pracy, czyli duchowych ojcow Razem.
  • Odpowiedz