Wpis z mikrobloga

Mirki rajdowcy, Czy jak parkuje z prawej strony i z przeciwka nic nie jedzie(dwukierunkowa) to mogę wjechać na lewą jezdnie by ułatwić parkowanie? Czy muszę wtedy dać lewy kierunkowskaz?
#prawojazdy #prawko
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Steczny Na egzaminie nie możesz wyjechać na przeciwny pas podczas parkowania. No, chyba że robisz kategorię C+E albo D, to wtedy jest to akceptowalne (z kierunkowskazem wyłącznie prawym)
  • Odpowiedz
@Wredna_pomarancza Na przykład fakt, że żeby wyjechać na lewy pas musisz włączyć lewy kierunek, a przecież egzaminator Ci mówi, że masz zaparkować po prawej. Nie wykonujesz więc polecenia egzaminatora w tym momencie. Ponadto, wjazd na lewy pas jest niepotrzebny do wykonania manewru parkowania, i to też może być uznane jako błąd. Po trzecie, parkowanie po prawej stronie drogi z lewego pasa jest niedozwolone. Tak przynajmniej było, gdy ja zdawałem egzamin.
  • Odpowiedz
@tomilipin: właśnie o to mi chodzi, już mniejsza o egzamin, bo jeśli dostałabym taką opinię egzaminatora i miałabym za to oblać, to pewnie spotkalibyśmy się w sądzie. Piszesz, że nie wolno tego robić z lewego pasa. Nie ma ku temu podstaw, próbuję wypytać Cię o konkretny zapis z jakiegoś dokumentu prawnego. Jeśli ktoś mi mówi, że czegoś nie mogę, musi też powiedzieć dlaczego. Powód może być podany albo z ustawy,
  • Odpowiedz
@Wredna_pomarancza: Mirabelko, ja mam to samo zdanie co Ty w tym przypadku. W prawdziwym ruchu drogowym nikt nie daje je*ania o takie szczegóły. Dużym samochodem ja też parkuję z lewego pasa, bo inaczej bym się nie zmieścił w wąskie miejsce i musiałbym poprawiać. Po co sobie utrudniać. Przy skręcie w lewo na skrzyżowaniu też najeżdżam czasami na linię ciągłą, nawet podwójną, bo po prostu mogę zrobić to bezkarnie; wiem, że
  • Odpowiedz
@Steczny: Kwestia miejsca gdzie zdajesz. Tutaj gdzie egzamiujemy to jeszcze się osobę chwali, że robi sobie najazd. W środowisku egzaminatorskim są rózne zdania na ten temat. Jedni uważają, że najpierw lewy kierunek do zmiany pasa ruchu (Z prawego na lewy) I póżniej z lewego pasa parkujemy po prawej. Drudzy, że to nie potrzebne zamieszanie i można śmiało z prawym zrobić najazd.

Jeżeli trafisz na służbiste.. to zaznaczy parkowanie prawidłowo. Zmiane
  • Odpowiedz
@tomilipin: no dobrze, sorry, że tak męczę, ale już tak z natury mam. Uważam za dość niesprawiedliwe stwierdzenie: na egzaminie nie wolno, bo to krzywdzące dla tych, którzy mogliby przez to nie zdać, a podkreślam - nie zabraniają tego przepisy.

Przyznaję, słyszałam o jednym ośrodku word od jakiejś instruktorki, który uważa to za błąd, ale nie umiała mi wyjaśnić co wtedy wpisuje egzaminator, na co się powołuje, a jej jedynym
  • Odpowiedz
@Wredna_pomarancza Pomarańcza, może i wredna, ale zmotywowała mnie do sprawdzenia tego przepisu ;) Peem krutko: od początku miałem rację, czyli nie można parkować po prawej stronie drogi z lewego pasa.

Tutaj gdzie egzamiujemy to jeszcze się osobę chwali, że robi sobie najazd.

@J4meS: Normalnie nie wierzę, co czytam ()

Żebyście nie musieli szukać, wklejam fragment ustawy Prawo o ruchu drogowym,
  • Odpowiedz
@tomilipin: też o tym pomyślałam, ale wtedy egzaminator musiałby wpisać błąd w rubryce zmiana kierunku jazdy, a to jest manewr parkowania. ¯\(ツ)/¯

p.s tu błędem byłoby też skrecenie nawet od osi jezdni, powinieneś być literalnie przy prawej krawędzi.
  • Odpowiedz
@Wredna_pomarancza

egzaminator musiałby wpisać błąd w rubryce zmiana kierunku jazdy, a to jest manewr parkowania.

No właśnie. Ty masz wykonać manewr parkowania, a zamiast przygotować się i zbliżyć do prawej krawędzi jezdni, jak przepis nakazuje, Ty zaczynasz zmienić pas.

p.s tu błędem byłoby też skrecenie nawet od osi jezdni, powinieneś być literalnie przy prawej krawędzi.

Otóż to. A skoro powinienem być przy prawej krawędzi jezdni, to powinienem się do niej zbliżać,
  • Odpowiedz
@tomilipin: Czyli ustalmy: Ciasny parking po prawo (Tj. bardzo mało miejsca między pojazdami), długie kombi a Ty od prawej strony pasa ruchu parkujesz po prawo? Chciałbym to zobaczyć. Ofc. mówimy o sytuacji gdy jest linia ciągła to masz rację ale w innym to mija się z logiką. Bo co tyłem nie wolno bo się na lewy pas najedzie?
  • Odpowiedz
Czyli ustalmy: Ciasny parking po prawo (Tj. bardzo mało miejsca między pojazdami), długie kombi a Ty od prawej strony pasa ruchu parkujesz po prawo?

@J4meS: Nie, i już to napisałem kilka postów wyżej: ja też parkuję z lewego pasa, bo inaczej bym się nie zmieścił w wąskie miejsce.

ale w innym to mija się z logiką.

Takie są przepisy, ja tego nie wymyślam ¯\(ツ)/¯ Na egzaminie masz się stosować
  • Odpowiedz
@tomilipin: https://www.gazelka.pl/blog/parkowanie-prostopadle-po-prawej-stronie/

Nie rozumiesz mnie. Według przepisu, który podałeś, również na ezgaminie masz zaparkować praktycznie od prawego krawężnika, co jest niemożliwe do wykonania, jeśli jest ciasno. Przekroczenie osi jezdni jest już bez znaczenia, bo tak czy siak robisz to źle. Takie parkowanie jak w linku byłoby niedozwolone, nawet gdyby pojazd nie najechał na linię.

p.s przed samym skrętem oczywiście ustawiam się do prawej krawędzi, ale skręt, to bardzoooo duży łuk.
  • Odpowiedz
@tomilipin: Art 22 ma też zapis:
3.  Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.

Więc wykonanie manewru parkowania w ciasne miejsce można jak najbardziej tym uzasadanić.

A jak już tak idzie to co? Lewy na rondzie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz