Wpis z mikrobloga

Dlaczego ładowarką z USB C 65W od laptopa Huawei Matebook d16 jak również z portu USB C tego laptopa nie można naładować trymera z gniazdem USB C?

Sprawdzałem na dwóch kablach USB C - USB C. Krótki 20cm marki Toocki i długi 2m Baseusa którym zasilany jest laptop. Telefon Samsung Galaxy A52s normalnie ładuje się tymi kablami zarówno z ładowarki laptopa jak i ze złącza laptopa.

Może są jakieś konkretne kable USB C - USB C które sobie z tym poradzą? Na co zwracać uwagę?

#elektronika #laptopy #komputery
#pytanie
nieznamniepamietam - Dlaczego ładowarką z USB C 65W od laptopa Huawei Matebook d16 ja...

źródło: Zrzut ekranu 2025-05-18 215810

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aramil: ma gniazdo USB C i normalnie się ładuje kablem USBA - USBC podłączonym do ładowarki z gniazdem USB A

Fajnie byłoby mieć jedną ładowarkę do wszystkiego np na wyjazdy. Mam ten krótki kabel ciągle przy laptopie. W telefonie złącze magnetyczne i to jest bardzo wygodne bo kładę telefon na stole - "cyk" złącze zaskakuje i już się ładuje. Dobrze byłoby mieć tak samo z tym trymerem.
  • Odpowiedz
@nieznamniepamietam: nie, prawdopdobnie ładowarka nie ładuje bo maszynka się źle przedstawia (lub wcale). USB C to nie jest prosy zasilacz z + i -, tam jest cała elektronika, która negocjuje z odbiornikiem napięcia i pewnie w ładowarce odpala się jakiś zabezpieczenie.

Druga opcja to producent maszynki z----ł z rezystorami na odpowiednich pinach przy gniazdku usb c
  • Odpowiedz
A ten trymer jest ładowany z USB czy ma tylko gniazdko usb, aby wprowadzać w błąd? Ostatnio to drugie jest dość popularne ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Aramil: serio robią fakeowy port USB? to chyba tylko w jakichś wynalazkach z aliexpress?
  • Odpowiedz
@nieznamniepamietam: sprawdz po prostu na ładowarce czy jest wypisane napięcie i natężenie obsługiwane przez ładowarke, ostatnio miałem podobną sytuacje bo ładowarka nie posiadała 10v i 2,3A chyba i z kilku ładowarek które sprawdziłem żadna tego nie obsługiwała i urządzenie ładowało się tylko z zasilaczem z zestawu
  • Odpowiedz
@nieznamniepamietam: no i musisz sprawdzić albo w instrukcji urządzenia albo na oryginalnej ładowarce jakie ona tam potrzebuje napiecie i nateżenie, czyli tak jak napisałem że np potrzebuje 10V, 2,3A i będzie moc w watach czase wypisana to ładowarka którą chcesz ładować powinna to posiadać. Też miałem podobna sytuacje ostatnio z handheldem PC, gniazdko USBC w urządzeniu nie obsługuje niższych napięc ładowania niż 20V i działa jedynie z mocnymi ładowarkami
  • Odpowiedz
@nieznamniepamietam: to 5V 5W to takie podstawowe podstawowe ładowanie, np do zasilania myszki czy jakiejś klawiatury z portu usb a, to jest poziom ładowania telefonów sprzed nastu lat wiec całkiem możliwe że ładowarka 65w nie widzi tego. U mnie to powiem ci że też mam ładowarke 65W i chciałem załadować telefon 45W i ta konkretna ładowarka piszczy wtedy. Nie wiem czy to coś ze zdjęcia pomoże, pewnie nawet bym się
  • Odpowiedz