Wpis z mikrobloga

Mirasy, potrzebuję porady.
Ojciec dał mi topical mina, robionego w aptece. Skład wygląda tak:

1. Finasteryd 0.25
2. Glicerol 5.0
3. Etanol 70% ad 100

Pytanie do bardziej ogarniętych: czy 0.25 fina to nie za mało? Dopiero zaczynam czytać o tym preparacie.

Druga sprawa – koszt. Starczyło mi to na jakieś 3, może 4 tygodnie. Poszedłem z receptą do apteki i mówią, że koszt około 200 zł.
Tyle wydajecie miesięcznie na tą kurację?

A co do skuteczności, jak to wypada w porównaniu do np. 0.25/0.5 mg tabletki dziennie? Wydaje się, że dawka w topikalu jest dużo mniejsza, ale działa bardziej miejscowo.

#zakola #wlosy #finasteryd #niebieskipasek #dermatolog #lysienie #przeszczepzwykopem
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@takiMirek29 ja kupuje proscar 5mg 28zl/opakowanie, dziele na 4 i wychodzi koszt rzedu 25 groszy za dzien xd nie ma co sie bawic w jakis formulki, tym bardziej ze topical fin i tak idzie systemowo
  • Odpowiedz
@takiMirek29: Według badań najlepsza dawka miejscowego fina to stężenie 0,025% jeśli stosujemy 1 ml. Przy wyższych dawkach są duże spadki dht w całym organizmie i stosowanie miejscowego fina traci sens. A ty masz 0,25%? dawka kompletnie z czapy.

Proscar 5 mg kosztuje z 15 zł, tylko trzeba mieć receptę (jak lekarz nie chce to e-recepta może da radę) i tabletki 5 mg dzielisz na 4 części. I albo je bierzesz
  • Odpowiedz
@lilramzes: nie siej dezinformacji bo nie wchodzi w krwiobieg w taki msamym stopniu, brałem tylko 0.25mg fina co 2 dni a i tak miałem uboki i miękkiego dika, przy wersji topical która sam robie, ten efekt nie występuje
  • Odpowiedz