Wpis z mikrobloga

Chcę, aby podczas dodawania klipów do timeline’u, wideo trafiało na wyższą ścieżkę (np. V2, V3…), a audio z tego samego klipu trafiało dokładnie pod spodem wideo, czyli na A2, A3 itd.
Przykład:

V2 → A2

V3 → A3

V4 → A4

Obecny problem:

Domyślnie DaVinci Resolve dodaje wideo na V2 (jeśli aktywne), ale audio cały czas trafia na A1 — czyli nie trzyma się pary z V2, tylko wraca na pierwszą dostępną ścieżkę dźwiękową.

Krótko napiszę, jeśli dodaje materiał wideo ktory ma dzwiek chce aby sciez dzwiekowa pojawiła sie zaraz pod tym materiałem, a Davinci scizki dodaje na sam dół timelinu. W unnych programach np. cupcut jest tak, jak napisałem, dodajesz film i dzwiek zaraz pojawia sie pod nim. Tak jest wygodniej.
#montazfilmow #youtube #filmowanie #edycjafilmow #edycjavideo #pytanie #wideo
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@sm_m: ale jak dodasz drugi, trzeci klip to audio wlasnie spada na doł. Rozumiesz o co mi biega?
A chodzi mi o to, ze jak dodajesz wlasnie drugi, trzeci, czwarty klip itd. audio było zaraz pod tym wideo, tak jak np. w cupcut
  • Odpowiedz
@sopride: Ok, czyli chcesz, żeby zarówno audio jak i video znajdowało się na jednej ścieżce. No to musisz korzystać z zakładki Cut a nie Edit. Możesz też kliknąć na klip i odznaczyć Link Clips, wtedy będziesz mógł przesunąć ścieżkę audio niezależnie na ścieżkę wyżej
  • Odpowiedz
  • 0
@sm_m:

Ok, czyli chcesz, żeby zarówno audio jak i video znajdowało się na jednej ścieżce

@sm_m: dokładnie. Chciałbym aby tak było w edit. Dziwne podejście da Vinci ma do tego.
  • Odpowiedz