Wpis z mikrobloga

Witam, postanowiłem przerobić dom na smart na ile to możliwe. Komputer na którym zaistnieje #homeassistant mam, chłodzenie pasywne itd. Kupiłem antenę SONOFF ZigBee 3.0 USB Dongle Plus. Teraz chciałbym dokupić moduły do włączników świateł abym mógł włączyć światło i włącznikiem fizycznie i za pomocą HA. Nie chce wymienić obecnych przełączników. Puszki są dość globokie i moduł się zmieści. Poszukałem parę modułów i większość się zmieści. Pytanie brzmi jak szukać akcesoriów aby pasowały na pewno. Wystarczy słowo #zigbee i tyle? Czy coś więcej muszę wiedzieć? Będę chciał dołożyć też czujniki otwarcia okien, drzwi czy głowice do grzejników. Moduły do gniazdek aby zdalnie odcinać prąd.
Podsumowując, czy jedyne na co muszę zwracać uwagę to #zigbee czy coś jeszcze aby nie nakupować źle?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@juzekinny albo tuya albo zigbee. Na aliexpress masz tego of cholery.
Ja póki co mam
Alaram, stacje pogodową, termostat do kontroli pieca. Model spoko chcesz to podrzucę namiar.
Czujki dymu , gazu i czadu.
W planach autonatyczne rolety i światła.
  • Odpowiedz
Sam raczkuję!

Ja prawdopodobnie będę próbował instalować takie https://www.aliexpress.com/item/1005006867003165.html - bo da się z tego co piszą podpiąć fizyczny włącznik (patrz obrazek niżej jak). Mam dwa na stole obok, sprawdziłem - działa jako router Zigbee (a to ważne dla np. sensorów które są bateryjne i NIE robią routingu). Niestety nie wiem jak z trwałością - no i nie zlicza energii ani nie reguluje koloru światła jak żarówki Zigbee. Coś za coś. Cena
bialy100k - Sam raczkuję!

Ja prawdopodobnie będę próbował instalować takie https://w...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek sa dwa N i L, niebieski i brązowy.
@nativ zdecydowalem sie na zigbee
@bialy100k o tym routingu tez czytałem i wiem. Ja na początek bym chciał zainstalować moduły w przełącznikach typu ON/OFF. Ale tak aby można użyć go też fizycznie. Jak narazie mam tylko jeden ściemniacz w kuchni.
I pare gniazdek chciałbym mieć nad nimi kontrolę aby zdalnie odciąć dopływ prądu.
Chciałbym zacząć dokupować sprzęt ale niewiem jak
  • Odpowiedz
@juzekinny: Kupiłem kilka żarówek i gniazdek z Lidla(to się u nich nazywało jakoś Smart Home?) i kilka tanich żarówek z Chin. Te z Lidla lepsze - sprawiają wrażenie pewniejszego działania, nieco dalszego połączenia. Żarówki - większy zakres koloru. Te tanie z Ali - kolory wyprane, nie da się ustawić np. świecenia soczyście żółtego czy zielonego.
  • Odpowiedz
Podsumowując, czy jedyne na co muszę zwracać uwagę to #zigbee czy coś jeszcze aby nie nakupować źle?

W teorii, jeśli urządzenie ma logo zigbee na pudełku (pic rel) to będzie działać.
W praktyce, potrafią być problemy, zwłaszcza w przypadku sprzętu Tuya, który jest często najtańszym barachłem i np. lubi zakłócać całą sieć przez nie trzymanie się standardu. Dodatkowo też, wymaga okazjonalnego podpięcia się do chińskiej chmury lub hackowania. Inne urządzenia
Aramil - >Podsumowując, czy jedyne na co muszę zwracać uwagę to #zigbee czy coś jeszc...

źródło: Aqara-Motion-Sensor-P1-Singapore

Pobierz
  • Odpowiedz
@juzekinny możesz napisać dlaczego zdecydowałeś się na serwer Home asstant a nie tuya z bramką zigbee? Stoję przed dylematem. W tuya paruje nowe urządzenie i tyle. Działa sobie w chmurze i jak dotąd żadnych problemów nie miałem.. Dlaczego akurat własny serwer? Laik poradzi sobie z konfiguracją?
  • Odpowiedz
  • 1
@anthoris ja zaczynałem od zera, podstawowa znajomość komputera itd czytałem o różnych rozwiązaniach dla smart home i wydaje mi się że home assistant jest najlepszym rozwiązaniem, najbardziej uniwersalnym ale ja się nie znam. To są moje wnioski na podstawie tego co przeczytałem i widziałem w necie. Z Zigbee ta sama sytuacja.
  • Odpowiedz