Wpis z mikrobloga

@an-drzej: wiadomo mordo, każdy łopatowy spokojnie od pierwszego dnia może robić jako małpa do kodu, pewnie. Przecież gdyby tak nie było, to łopatowi siedzieliby na wypoku i srali żarem, że jest olaboga tak ciężko i wszyscy są winni tego, że oni mało zarabiają.

oh wait
  • Odpowiedz
No nie wiem, w 2006 jaki wskazałem najniższa to było jakieś 30% średniej, dzisiaj to 55% jak się nie myle. Więc w czym problem ze więcej osób zarabia najniższą skoro to Ci biedniejsi zostali podciągnięci wyżej a nie z góry ściągnięto w dół?

@Hoisin_Sticky_Ribs: ależ ty jesteś odklejony gościu. Przecież to co ty napisałeś, to właśnie oznacza to, że ci lekko więcej zarabiający zostali zrównani z minimalną, a ci jeszcze
  • Odpowiedz
@VZee: Ja jestem całkiem normalny i dziesiątki osób wokół mnie też są normalne. Nikt nie zarabiał wtedy mniej niż 5k.
Ludzie wyjechali, bo chcieli zarabiać jeszcze więcej, albo zachłysnęli się zachodem.
Z perspektywy czasu wygląda to tak, ze wszyscy, którzy coś umieli wrócili do Polski, bo tutaj mieli lepsze zarobki i wyższy poziom życia.
  • Odpowiedz
@tellet gdybyś się dokształcał i rozwijał swoje umiejętności zamiast się obijać to nie musiałbyś dzisiaj płakać na wykopie że zarabiasz tyle samo co prole od łopaty
  • Odpowiedz
@editores: najpierw się zastawiam jak ludzie mogą opowiadać że za komuny było lepiej, a potem czytam takie niestworzone wysrywy o tym, co było raptem 20 lat temu, gdy w niektórych miejscach bezrobocie dochodziło do 25-30%. Przypominam, że mówisz właściwe o tych samych czasach, kiedy w Łodzi załoga karetki była gotowa zabić człowieka za kilkaset złotych.
  • Odpowiedz
ale lewaki weszły do zarządu i zrezygonwali z Polski bo za mało tęczowo jest?

@przegro_pisarz: wśród konfiarzy najczęściej używane słowa to "tęcza" i "lewak"
W wielu miejscach słyszałem i czytałem jak w związku z tym konfiarzy wyzywają od tęczowych lewaków XDD
  • Odpowiedz
@tellet: przecież to ty srałeś żarem, że robole zarabiają za dużo:

Teraz jest tak zajebiście, że zrównano proli od łopat i ludzi którzy coś więcej ogarniali.

Dla kogo jest tak lepiej? Chyba dla proli.

i nie chcesz zaakceptować smutnego dla ciebie faktu, że to nie robole zarabiają za dużo, tylko twoja praca jest warta tyle, ile
  • Odpowiedz
@tyrytyty: Kolega ma na umowie minimalną krajową, i dodatkowo premia 1500zł co miesiąc. Realnie zarabia więcej niż minimalna, ale formalnie zarabia minimalną krajową.
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek Gowno mielismy.

Nie jestes z rocznika, co w 2006 juz pracowal, nie? ;) W tamtych czasach w kraju byla totalna bida, ci co chcieli dorobic sobie na ulotkach dostawali 5pln za godzine, wynajem mieszkania 50m to bylo jakies 1200pln + czynsz, kupno minimum 3500 za metr. Ludzie zarabiali jakies 2000-2500 zazwyczaj, malo kto mial wiecej niz 3 tysiace, chyba ze kombinował. A na wsi to dopiero byla bida, az szkoda
  • Odpowiedz
ile praca roboli.

@an-drzej: ... po sztucznym podniesieniu jej wartości papierkiem zwanym ustawą.
To by należało podnieść wszystkim o tyle samo, jeśli już chcemy bawić się w kretynizm zwany "po równo"
  • Odpowiedz
Ale Tesco jest w innych krajach w Europie. Z Polski się wynieśli bo przegrali z biedronkami i dinami które też na wsiach powstają.

@mi01P2r: tak w trzech małych rynkach jak Czechy, Słowacja i Węgry. Taki wielki moloch jak Tesco w UK, nie miał opcji utrzymać na tak dużym rynku jak Polska przy wyjściu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej i przede wszystkim Unii Celnej. Tesco sprzedał swoje sklepy takiej podrzędnej firmie
  • Odpowiedz
@editores: tak, teraz też każdy na wykopie zarabia 20 na rękę

W 2006 minimalna na rękę to było trochę ponad 600 zł i jakbyś wyszedł ze swojej śmiesznej banki to byś wiedział, że ludzie się zabijali o pracę na umowie za 4 PLN na godzinę.
Bo alternatywą była praca na czarno za niższą stawkę albo zdechniecie z głodu.
Pensja 2000 na rękę to była dobra pensja. A ty wyskakujesz że
  • Odpowiedz