Aktywne Wpisy

odgrzybiacz +428

Salido +411
Minął 5. (z 66) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miały miejsce 4 wypadki śmiertelne w których zginęły 4 osoby.
21 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
21 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacj
W ciągu ostatniej doby miały miejsce 4 wypadki śmiertelne w których zginęły 4 osoby.
21 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
21 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacj

źródło: 1-433025-29
Pobierz
SP500
ostatnie 5 lat. = + 108%
ostatni rok = + 1.5%
ostatnie 6msc = +1.1%
Mieszkania
ostatnie 5 lat = 100%
ostatni rok = -3%
Ja wiem, że psychika kurnikowców jest tak krucha, że jak zobaczą 3-miesięczny dip to skaczą jak małpy w klatce, ale warto spojrzeć czasami na liczby.
#nieruchomosci
#gielda
@Czoso: d---------------e
Czy wziąłeś pod uwagę że lokatorzy spłacają mieszkanie?
We Wrocławiu mam zysk 7% netto każdego roku z wynajmu czyli przez 5 lat dodaj 35%
Myślisz że to jest przypadek że w duzych miastach mieszkania sprzedawały się jeszcze przed rozpoczęciem budowy?
Ten boom już się kończy ale ci którzy zdążyli kupić jeszcze przed podwyżkami kilka kurników są ustawieni do końca życia.
Najlepsze, że deweloperzy, którzy bronią wysokie marże działają w ten sam sposób
@broker: dla 90% osób taka inwestycja to przelanie ogromnej kwoty pieniędzy nie wiadomo komu, nie wiadomo gdzie + co chwile zmiana kursu którą można śledzić real time przy takiej kwocie powodująca realne nerwy "w co ja zainwestowałem, wyciągam"
vs inwestycja w coś co każda jedna osoba rozumie, co owszem może zmieniać kurs ale nie widzisz tej zmiany
Chyba zapomniałeś, że nieruch to szukanie lokatorów i regularne naprawianie mieszkania.
Ja mam 300k w ETF a co?
Wystarczy tylko mieć więcej niż 2 szare komórki niż koń pijący wodę z wiadra i nie musisz się denerwować.
Tak wziąłem to pod uwagę. Wziąłem też pod uwagę, że praca landlorda to podcieranie d--y lokatorom, bo zepsuła się pralka, lodówka, pękła rura, zalało mieszkanie plus szukanie tych ludzi.
De facto to jest praca agenta nieruchomości na drugi etat.
Równie dobrze mógłbyś robić nadgodziny w robocie i cieszyć się, że więcej zarobiłeś. Wow gratulacje, zarobiłeś więcej za więcej pracy.
Widac że nie masz o tej branży zielonego pojęcia.
Ostatni raz lokatorów widziałem pół roku temu kiedy podpisaliśmy umowę na kolejny rok. Jeśli coś się zepsuje szukają fachowca do naprawy przez aplikację fixly. W umowie mam zapis że za naprawy płacą sami.
Teraz ceny mieszkań są z kosmosu. Każdy miał szansę żeby kupić kiedy był czas.
Dokładnie nie mam pojęcia, bo sam nie wynajmuje i nie wiem ile razy do mnie właściciel przyjeżdża xD
Ale ty jesteś farmazoniarzem
@Czoso: podałeś zwrot bez najmu, więc wystarczy, że ktoś by kupił beton podpisał umowę u notariusza i zapomniał o tym xD
Jak ktoś 5 lat temu wziął kredyt na kurnik przy oprocentowaniu 3,5% i wkładzie 10% to pobił sp500 mając mniejszą zmienność i angażując mniej kapitału, więc próbujesz zaklinać rzeczywistość xD
Przeczytaj całą dyskusję.
Czoso wymyśla problemy ludziom którym bardziej powiodło się w życiu.
Bogaci. Ja mi was żal. Macie kilka mieszkań i musicie przyjeżdżać do tych mieszkań co kilka miesięcy żeby naprawić kran. To straszne. Nigdy nie chciałbym być na waszym miejscu.
Wasz RS6 pali 12L. Pewnie płaczecie przy
Ja podałem bez najmu, a ty podałeś kosztów remontu i bez kosztu swojej pracy po godzinach i co teraz ( ͡º ͜ʖ͡º)
To nie chodzi o to co wychodzi minimalnie lepiej. Chodzi o to, że kurnikowcy skaczą jak małpy w cyrku jak widzą, że indeks robi mała korektę. To jest clue tego postu.
@Czoso: Ale to ty dzwonisz
Dokładnie kurnikowcy to niezłe gluptasy, lepiej poswięcać godzinami uwage na temat nieruchomosci nie mając nawet mieszkania jak większość tagu i czuć się geniuszem inwestycyjnym trzymając 10k na xtb. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: obraz
Pobierz