Wpis z mikrobloga

No kolejny sukces świętego tagu. Udało się w zasadzie w pół roku odczarować temat, który był tematem tabu przez blisko 20 lat.

@mickpl: dłużej, przez 30 lat, bo pierwsze wzmianki o wprowadzeniu takiego podatku pojawiały się w połowie lat 90.
  • Odpowiedz
@noway321 po to że jak ktoś ma ochotę to sobie kupi. Przecież puste nie stoją a jak zaraz jedynie demografia to będzie miał wielki problem. Ja mieszkanie wynajmuje bo nie mam potrzeby posiadania i doskonale zdaję sobie sprawę że ten podatek uderzy finalnie i we mnie. Nie ma dobrych podatków. Wyobraź sobie jakiś fundusz, który posiada 100 mieszkań oraz wyobraź sobie równoległe 10 Kowalskich którzy mają po jednym mieszkanku. Wchodzący podatek
  • Odpowiedz
A co to za płatek śniegu zgłosił mój komentarz, który mówił o tym, że spadkowicze mają łeb do interesów i zrobią dobrze nawet PiSowi, który najbardziej napompował ceny mieszkań?
  • Odpowiedz
@noway321 po to że jak ktoś ma ochotę to sobie kupi. Przecież puste nie stoją a jak zaraz jedynie demografia to będzie miał wielki problem. Ja mieszkanie wynajmuje bo nie mam potrzeby posiadania i doskonale zdaję sobie sprawę że ten podatek uderzy finalnie i we mnie. Nie ma dobrych podatków. Wyobraź sobie jakiś fundusz, który posiada 100 mieszkań oraz wyobraź sobie równoległe 10 Kowalskich którzy mają po jednym mieszkanku. Wchodzący podatek
  • Odpowiedz
@swobodny_jogurt: im nie przegadasz. Naiwniaki obudzą się dopiero wtedy jak dalej nie będą mieć mieszkania, ale za to będą opłacać Januszom podatek katastralny w ten czy inny sposób xD

tu nie potrzeba żadnej wiedzy ekonomicznej czy czytania badań żeby przewidzieć jak będzie, bo przecież po wprowadzeniu dodatkowych podatków rzeczy zawsze tanieją, a przecież wcale nie drożeją, prawda? XD

@bylem_zielonko: Przecież masz mnóstwo przykładów w EU, gdzie po wprowadzeniu
  • Odpowiedz
Przecież masz mnóstwo przykładów w EU, gdzie po wprowadzeniu podatku nieruchomości taniały,

@twlitf: gdzie? Bo znam tylko Włochy, ale tam potaniały na zadupiach, a nie w atrakcyjnych miejscówkach i to tylko na chwilę, bo już ceny dobiły do tych sprzed wprowadzenia katastratu. No i tam jest podatek generalnie od każdej nieruchomości z wyłączeniem pierwszej powyżej określonego metrażu, a nie od 3

Ale to że gdzieś na chwilę staniało nie oznacza
  • Odpowiedz
@twlitf: gdzie? Bo znam tylko Włochy, ale tam potaniały na zadupiach, a nie w atrakcyjnych miejscówkach i to tylko na chwilę, bo już ceny dobiły do tych sprzed wprowadzenia katastratu

@bylem_zielonko: No nie na chwilę, bo był gwałtowny spadek cen utrzymujący się przez lata, a to że po stabilizacji rynku ponownie ceny będą rosły to nic nadzwyczajnego, bo wszędzie ceny rosną.

Ale to że gdzieś na chwilę staniało
  • Odpowiedz