Wpis z mikrobloga

@Yuri_Yslin

Inne stanowisko zostało zaprezentowane i brzmi ono: nie da się wyznaczyć nowych wideł dla systemu podatkowego bez danych z MF które ich nie udostepnia, bo nie, była o tym mowa wielokrotnie.

Fundamentalnie nic się nie zmieniło jeżeli chodzi o kierunek zmian systemu podatkowego, ale to co ty piszesz o b2b i programistach w kontekście Zandberga to jest manipulacja i totalne pomijanie tego co on mówi, ale tbh się przyzwyczaiłem do
  • Odpowiedz
@Dentka7 w Polsce masz jedne z niższych podatków jeżeli mówimy o krajach cywilizowanych i efektem jest to że cała kasa zostaje w kieszeni najbogatszych. Ich nie interesuje jakość służby zdrowia bo stać ich na kosztowne prywatne leczenie, tak samo z edukacja itd. Nie dość że procentowo płacą niższe podatki niż ktoś na etacie to jeszcze i tak omijają je jak się tylko da. Przez to całe finansowanie spada na klasę pracującą.
  • Odpowiedz
w Polsce masz jedne z niższych podatków jeżeli mówimy o krajach cywilizowanych i efektem jest to że cała kasa zostaje w kieszeni najbogatszych.

@Darth13: No ale co z tego? Mnie to nie interesuje, jak sobie zarobili to niech sobie maja. Bardziej mnie interesuje, ze ja nie mam i na pewno nie zamierzam im zabierac, wole zeby system byl stworzony tak zebym ja tez mogl miec (i zeby mi rzad nie
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin:

Słuchaj, rozumiem Twoje obawy i nawet jestem w pewnym stopniu wstanie je podzielić, ale z Twoich wpisów w zasadzie nie ma obaw merytorycznych tylko emocjonalne i brak wiary w to, że to się może udać.

Rozumiem w pewnym sensie te emocje, bo 3RP i też wcześniej komuna wychowała ludzi do tego, że państwo nic nie może, że trzeba sobie radzić samemu i że ostatecznie elity zawsze wyjdą na swoje. I
  • Odpowiedz
@Need: Ja bym po prostu wolał solidny, dobrze egzekwowany podatek liniowy. I wtedy udawanie samozatrudnienia jest mniej korzystne (bo jednak: urlop, chorobowe, etc.) i wiele osób sobie odpuści. Ale jeśli przy 20k podstawy jeden dostaje 12,9k a drugi 16k, to wiesz. Za duża różnica, B2B jest jedyną sensowną opcją.

Zandberg idzie w drugą stronę. Jeszcze większe rozwarstwienie, jeszcze więcej progów, walka z wiatrakami w postaci B2B. IMO strata czasu.

Pozdro.
  • Odpowiedz