Wpis z mikrobloga

@Rainmaker97: wolny rynek be, konkurujące o klienta/pacjenta kasy chorych be. NFZ i lekarze na dwóch etatach (państwowym i prywatnym) robiących badania na państwowym sprzęcie z naszych składek swoim prywatnym klientom cacy.
  • Odpowiedz
  • 7
@Rainmaker97 najlepsza spirala jest teraz żłobek, przedszkole które współpracuje z poradnią psychologiczno-pedagogiczną. Kokosy idzie robić xD

Edit. Oczywiście prywatne.
  • Odpowiedz
@Rainmaker97: wolny rynek be, konkurujące o klienta/pacjenta kasy chorych be. NFZ i lekarze na dwóch etatach (państwowym i prywatnym) robiących badania na państwowym sprzęcie z naszych składek swoim prywatnym klientom cacy.

@nO-C34: nie cacy, powinno się np to co w Czechach i Niemczech, że jak pracujesz prywatnie to nie możesz pracować w opiece publicznej. Obecny system to wprost wynik spuścizny przemiany ustrojowej i tego by personel dorabiał sobie
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: uspokój się, przeczytaj jeszcze raz mój post. Mając jakąś ogólna wiedzę o służbie zdrowia w Polsce i reszcie europy może uda Ci się zrozumieć. Jeśli jej nie masz proponuję uzupełnić zanim zaczniesz się wypowiadać na te tematy.
  • Odpowiedz
jeżeli pozostali wybraliby praktykę prywatną,

@Badmanek: no nie wiem czy by wybrali biorąc pod uwagę, że skądś muszą mieć praktykę a prywatnie nie będziesz miał takiej ilości ludzi i przypadków jak masz pracując w nfz. Chyba, że uważasz, że do cięższych przypadków niż przeziębienie nagle masowo ludzie zaczną chodzi prywatnie.

bo tam jest większa kasa?

@Badmanek: ja pisałem wielokrotnie, że akurat do NFZ hajsu trzeba dosypać i przypilnować
  • Odpowiedz
@Kryspin013 Ale wiesz, że to nie zadziałała bo wielu młodych lekarzy wybierze prywatę bo lepsze pieniądze i jakość pracy. Lekarze znajomi wprost przyznają, że pracują na cześć etatu w państwowych szpitalach tylko dlatego, że tam mogą się jeszcze rozwijać, ale wielu ucieka do prywatnych klinik bo sama jakość pracy jak i pensje są lepsze.
  • Odpowiedz
@Kryspin013 Ale wiesz, że to nie zadziałała bo wielu młodych lekarzy wybierze prywatę bo lepsze pieniądze

@Marek_Licyniusz_Krassus: jak chcesz się rozwijać i mieć dostęp do ciężkich przypadków to prywatne leczenie ci g---o da. Zobacz co napisałem wyżej, problem NFZ jest kompleksowy i jedna ustawa nie rozwiąże problemu. Z blokadą robieniu kilku etatów prywatnie i publicznie powinna się wiązać też dofinansowanie NFZ i doszczelnienie systemu.
  • Odpowiedz
@Kryspin013 Ale wielu młodych lekarzy nie ma takich ambicji i ucieka od razu do prywatnych klinik. Ot zrobią specke w szpitalu państwowych, posiedzę jeszcze z 2 lat i co uciekną, bo jak ostatnio słuchałem to pensja lekarza w państwowym szpitalu bez dyżurów i sorow to wysoka nie jest, a prywatne szpitale za leczenie przeziębienia dają pensje razy dwa. Naszym głównym problemem jest to, że produkujemy za mało lekarzy a nie NFZ
  • Odpowiedz
@Kryspin013 według wykopków lekarze jeśli nie będą pracować w szpitalach to sobie wezmą i kupią aparature za miliony szpitalną zamiast produkować recepty na syrop na kaszel jak do tej pory jak zwykłe januszeksy z biurkiem i stołkiem, nie przetłumaczysz czym sie różni państwowy szpital z blokiem operacyjnym od gównomedu w p----------e. Patole łatwo ukrócić wystarczy dojechać ale w neosarmacji sie wódeczke pije razem.
Korwin naprodukował debili co wierzą w bajki jak
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: i jak widać doświadczenie z 14 krajów nie pomogło Ci zauważyć rózniy między monopolistą NFZ, a kasami chorych tj. w Niemczech które muszą konkurować miedzy sobą.
  • Odpowiedz