Wpis z mikrobloga

Przysłona chyba dobrze, ale focus ustawił się na tło. Krew mnie zalewa z tym aparatem. Jak wskazujecie aparatowi, jak ma ustawić focus, bo na ekranie pokazuje dobrze, ale na końcu wychodzi, że pierwszy plan rozmyty, a tło ostre? #fotografia #canon
SendMeAnAngel - Przysłona chyba dobrze, ale focus ustawił się na tło. Krew mnie zalew...

źródło: studium

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel: Może masz "back-focus", albo brak korekcji okularów w analogowym viewfinderze? Przez optykę wygląda ok a potem jest rozmyte.

Jak masz krytyczne ujęcia i szybki aparat to rób z focus bracketing - 3 zdjęcia seryjne z przesunięciem ostrości.

Ale tak w ogóle to nie powinno wyjść aż tak źle - sugeruję udanie się aparatem do specjalisty, niech obejrzy i zobaczy czy nie ma jakiś problemów. Niektóre aparaty a zwłaszcza te
  • Odpowiedz
  • 1
@SendMeAnAngel nie wiem o co chodzi ale bardzo ładne zdjęcie. Nadajesz się do szpiegostwa. Bardzo dobrze sfotografowana infrastruktura ochrony obiektu.

A tak na serio - nie wiem jak ten soft dla Canona się nazywał ale sprawdź gdzie był punkt ostrzenia. To nie jest BF.
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel normalnie w ustawieniach włączasz, aby z całego kadru AF łapał osoby. Jak jest kilka sylwetek, a Ty chcesz skupić się na jednej, to zaznaczasz tą osobę. Jak masz ramkę wokół sylwetki to znaczy, że działa. Opcjonalnie możesz włączyć focus na oko lewe/prawe.
Nie korzystaj z pełnego manuala tylko z trybów asysty, gdzie ustawiasz najważniejszy parametr, a reszta leci w auto i ew. dopasowujesz dalej ręcznie.
  • Odpowiedz
Zostają dwie opcje, wina użytkownika albo problem ze sprzętem. Na pewno wskazujesz punkt a nie jest to automatyczne wybranie punktów?

@Karbon315: Wskazuję palcem na ekranie, ale może koledzy wyżej mają rację, że trzeba pogrzebać w ustawieniach i wybrać odpowiedni tryb. Ostatnio mało fotografuję aparatem, bo okazji jest niewiele i nie mam czasu.
  • Odpowiedz