Wpis z mikrobloga

Planuję w najbliższym czasie sprzedać swoje mieszkanie na śląsk i przeprowadzić się na pomorze, kupić mieszkanie, ale nie mogę się zdecydować gdzie dokładnie:

1. wejherowo
2. reda
3. rumia
4. wilczliino (gdynia)

Nie mam samochodu, więc dojazd do pracy musi być możliwy SKM-ką lub busem.

Nie mam wyższego wykształcenia, więc pytanie do Was – jak wygląda rynek pracy w tych miejscowościach? Czy łatwo znaleźć jakąś pracę fizyczną, magazyn, produkcja, sklepy, usługi? Może są jakieś zakłady albo większe firmy w okolicy?

Będę wdzięczny za każdą opinię – jak się tam mieszka, jak się żyje bez auta, czy coś się dzieje, gdzie lepiej pod względem komunikacji, pracy, spokoju itp.

#nieruchomosci #gdynia #gdansk #pomorze #pomorskie #reda #rumia #wejherowo
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie mam wyższego wykształcenia, więc pytanie do Was – jak wygląda rynek pracy w tych miejscowościach? Czy łatwo znaleźć jakąś pracę fizyczną, magazyn, produkcja, sklepy, usługi? Może są jakieś zakłady albo większe firmy w okolicy?

@HoroLive: Po co się przeprowadzasz nad morze? Mieszkania droższe niż na Śląsku, a rynek pracy dla fizycznego gorszy bo historycznie mniej przemysłu.
  • Odpowiedz
a tam nie ma autobusów czy jak?

@HoroLive: są i nawet jeżdżą już parę razy na godzinę, ale słabo z kierunkami.
Sensowny jedzie tylko przez Witomino do dworca głównego, jakbyś tam miał w SKM wsiadać np. do Gdańska, to 1,5h jak nic taki dojazd w jedną stronę.

Ogólnie jak trójmiasto bez auta to tak żeby mieć do SKM piechotą (albo przynajmniej rowerem Mevo).
  • Odpowiedz
a do gdyni? nie jeżdzą ?

@HoroLive: no jeżdżą, ale bezpośrednio tylko na dworzec Gdynia Główna, a tak to z przesiadkami.

Dramatu może i nie ma, dojechać się wszędzie da, ale posprawdzaj sobie na Google Maps, czy innym jakdojadę czy takie czasy Ci
  • Odpowiedz
@HoroLive: zazdro pomysłu, super miejsce do życia, ale będąc tak blisko wody ja bym już raczej szukał czegoś w "walking distance" do wody - puck, mechelinki, jastrzębia. może jakiś biznesik sezonowy?
  • Odpowiedz