Wpis z mikrobloga

Cześć, buduję dom mojemu bratu i jego narzeczonej. Ich zadaniem jest ten dom wykończyć, podział kosztów pewnie około 50/50

Dom na 99% przepiszę na brata, a jego narzeczona nie będzie miała do niego praw. Przepisanie może się odbyć za 5/10/15 lat, raczej nie teraz.
Brat z narzeczoną mówią, że chcą się dogadać na wypadek gdyby się rozstali, że się rozliczą.

PYTANIE: Jak mogę zabezpieczyć prawnie siebie na taki wypadek, żeby w razie czego móc dochodzić zwrotu poniesionych kosztów na dom, który im buduję? Zbierać faktury imienne, wszelakie potwierdzenia przelewów? Można spisać umowę i iść potem z tym do notariusza? Poradzicie coś?

Czy mogę podpisać umowę z bratem i jego narzeczoną w sprawie kosztów poniesionych na mojej działce? Czy musi być z właścicielem KW budowanego domu?

#prawo #mieszkanie #dom #nieruchomosci
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@El_Kamilos23:

Cześć, buduję dom mojemu bratu i jego narzeczonej.

k---a przeczytałem całość dwa razy, i nie wiem po co sobie zycie uprzykrzasz, chyba ze jestes bratem ktory sie dorobil i chcesz pomóc ale przeczytaj sobie na głos co Ty napisales, i zastanów sie czy to jest warte tego wszystkiego.

Brat z narzeczoną mówią, że chcą się dogadać na wypadek gdyby się rozstali, że
  • Odpowiedz
  • 0
@El_Kamilos23 zrób to za te 15 lat albo nawet później. Upominanie sie przez babe o sprawy majątkowe, gdy nie są nawet małżeństwem powinno chyba zapalić jakieś czerwone światło???
  • Odpowiedz
Brat z narzeczoną mówią, że chcą się dogadać na wypadek gdyby się rozstali, że się rozliczą.

@El_Kamilos23: "Dom jest mój bo dostąłem, go od brata, a Ty możesz zabrać swoje rzeczy, resztę RUCHOMOŚĆI dogadamy"
innej opcji nie widzę... ale najlepiej to jak jak @curiousboi napisał. Nawet jakby bratu się odwidziało po jakimś czasie to takie sprawy trwają LATAMI, a jak się zabombelkują to już nic nie zrobisz.
  • Odpowiedz
@El_Kamilos23: koniecznie zamieszkaj z nimi i doradzaj im w każdej życiowej kwestii. Dzięki temu będzie mniej problemów i wynikających z nich kłótni. I nigdy się nie rozstaną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz