Wpis z mikrobloga

@n_____S: Ciekawostka, ostatnio odkryłem, że ojcowie Kościoła mieli dostęp do zaginionej Ewangelii Hebrajczyków, w ich dziełach możemy znaleźć kilka cytatów z niej, między innymi takie słowa Jezusa:
"Teraz właśnie moja Matka, Duch Święty, zabrała mnie jedną z moich włosów i zaniosła na górę Tabor"

Ciekawe, prawda?
  • Odpowiedz
@n_____S:
I Jana 5:7-8 UBG
[7] Trzej bowiem świadczą w niebie: Ojciec, Słowo i Duch Święty, a ci trzej jedno są. [8] A trzej świadczą na ziemi: Duch, woda i krew, a ci trzej są zgodni.

Rodzaju 18:1-2 UBG
[1] Potem PAN ukazał mu się na równinie Mamre, a on siedział u wejścia do swego namiotu w najgorętszej porze dnia. [2] I podniósł swe oczy, i zobaczył, że naprzeciwko niego stanęli trzej mężczyźni.
  • Odpowiedz
  • 0
@Helives:

Trzej bowiem świadczą w niebie: Ojciec, Słowo i Duch Święty, a ci trzej jedno są

O tym pisałem w innym wpisie:

Od razu powiem, że 1 Jana 5:7 to późniejszy dopisek - fałszywy. To pokazuje, że doktryna Trójcy musiała być sztucznie wspierana
  • Odpowiedz
  • 0
@Helives: Co nie zmienia faktu, że najważniejsze jest przestrzeganie przykazań, które dał Pan Jezus Chrystus - miłować Boga i bliźniego, a nie spory o dogmaty.
  • Odpowiedz
Od razu powiem, że 1 Jana 5:7 to późniejszy dopisek - fałszywy. To pokazuje, że doktryna Trójcy musiała być sztucznie wspierana przez interpolacje.

Werset 7 w tej formie znajduje się tylko w późniejszych manuskryptach. Sam sprawdź.

@n_____S: Potwierdź mi, proszę na podstawie jakiego źródła tak uważasz, bo to bardzo, bardzo gruby zarzut dla treści Słowa
  • Odpowiedz
@n_____S: Kiedy Jezus się ochrzcił widzimy moment objawienia się Trójcy w jednym momencie.

Ewangelia według św. Mateusza 3:16-17 BW1975
[16] A gdy Jezus został ochrzczony, wnet wystąpił z wody, i oto otworzyły się niebiosa, i ujrzał Ducha Bożego, który zstąpił w postaci gołębicy i spoczął na nim. [17] I oto rozległ się głos z nieba: Ten jest Syn mój umiłowany, którego sobie upodobałem.

Próbuje zrozumieć za kogo masz Ducha Świętego,
  • Odpowiedz
  • 0
@Helives: Tak, ten fragment został dodany. Napisałem, żebyś sam sprawdził, bo nie masz wierzyć mi, tylko byś przeanalizował samemu i zobaczył jaka jest prawda.

"Trzej bowiem świadczą w niebie: Ojciec, Słowo i Duch Święty, a ci trzej jedno są. A trzej świadczą na ziemi: Duch, woda i krew, a ci trzej są zgodni."

Ten fragment, zwany Comma Johanneum, jest powszechnie uznany za dodany do tekstu w późniejszych wiekach. I nie jest to
  • Odpowiedz
@n_____S: To nie kłótnia, mamy w Biblii nakaz, aby wzajemnie napominać ludzi i braci w wierze.

Ewangelia według św. Mateusza 3:16-17 BW1975
[16] A gdy Jezus został ochrzczony, wnet wystąpił z wody, i oto otworzyły się niebiosa, i ujrzał Ducha Bożego, który zstąpił w postaci gołębicy i spoczął na nim. [17] I oto rozległ się głos z nieba: Ten jest Syn mój umiłowany, którego sobie upodobałem.

Co uważasz o momencie chrztu Jezusa,
  • Odpowiedz
  • 0
@Helives:

Biorąc pod uwagę to co pisałeś wcześniej, powiedz proszę, czy wierzysz, że całe pismo przez Boga jest natchnione, Stary i Nowy testament?

Tak, ale teksty dodane później (jak Comma Johanneum) muszą być badane w świetle pozostałego Pisma i świadectw historycznych.

Co uważasz o momencie chrztu Jezusa, czy nie widzisz tutaj właśnie potwierdzenia 1J 5,7? Trzech świadków objawionych w
  • Odpowiedz
  • 0
@Helives: mamy całą wieczność na poznanie Boga. Może ja mówię prawdę, może Ty. Tutaj mamy skupić się na miłości do Boga i bliźniego, a nie na dogmatach, analizie Pisma, filozofowaniu, byciu Faryzeuszem / obrońcą dogmatów albo na rytuałach w kościołach.
"Gdybym mówił językami ludzi i aniołów,
a miłości bym nie miał..."
  • Odpowiedz
  • 0
@Helives: Chrystus jest wieczny i odwieczny. Razem z Ojcem istnieje w Jednej Bożej postaci od zawsze (W Jego łonie). Zrodzenie Syna natomiast polega na "wypowiedzeniu Słowa" istniejącego od zawsze, Słowa które jest osobowe i żywe. Słowa, które będąc Duchem stworzyło wszystko.

Bóg jest Jeden. Ojciec i Syn.

Mówienie o stworzeniu Syna, tylko mu
  • Odpowiedz
@n_____S:
Jana 14:16-17 UBG
[16] A ja będę prosił Ojca i da wam innego Pocieszyciela, aby z wami był na wieki; [17] Ducha prawdy, którego świat nie może przyjąć, bo go nie widzi ani go nie zna. Wy jednak go znacie, gdyż z wami przebywa i w was będzie.

Jana 14:26 UBG
[26] Lecz Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w moim imieniu, on nauczy was wszystkiego i przypomni wam wszystko, co
  • Odpowiedz