Wpis z mikrobloga

Serwus. Proszę o poradę. Sytuacja taka, że mam na murowanym ogrodzeniu przy domu domofon i furtkę z elektrozaczepem. Mogę ją otworzyć albo poprzez kliknięcie w domofon w domu, albo poprzez przystawienie 'pestki' do przycisku od zewnętrznej strony ogrodzenia. Niestety nie mam przycisku do otwierania po wewnętrznej stronie ogrodzenia i muszę (będąc na zewnątrz) otwierać furtkę zwykłym kluczykiem. Czy jest jakaś możliwość, aby zamontować po wewnętrznej stronie ogrodzenia przy furtce jakiś bezprzewodowy przycisk, który będzie ją otwierał?

#elektronika #domofon #budowadomu #dom
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy jest jakaś możliwość, aby zamontować po wewnętrznej stronie ogrodzenia przy furtce jakiś bezprzewodowy przycisk,

@klintoniusz: przede wszystkim jest możliwość zainstalowania przycisku przewodowego. Nie ma chyba domofonu, który by tego nie umożliwiał. Sprawdź w instrukcji od swojego, jak to zrobić i albo zrób to sam albo jeśli nie potrafisz - zleć komuś. Rzecz jest naprawdę trywialna.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: To wiem, że jest taka możliwość, ale problem polega na tym, że po wewnętrznej stronie ogrodzenia nie mam wyprowadzonych przewodów do domofonu (były tylko po zewnętrznej stronie) i teraz jest problem jak przebić się przez gruby bloczek ogrodzeniowy.
  • Odpowiedz
@klintoniusz: przebić się możesz wiertłem.
Jak chcesz bezprzewodowo to jakiś przekaźnik bezprzewodowy plus pilot/przycisk do niego na baterie, który będzie gdzieś przyklejony.
  • Odpowiedz
i teraz jest problem jak przebić się przez gruby bloczek ogrodzeniowy.

@klintoniusz: użyć odpowiednio długiego wiertła. Nawet metrowe są do kupienia, więc to nie jest problem, kwestia posiadania młotowiertarki, bo pierdziawką tego nie zrobisz. Bloczek ogrodzeniowy pewnie ma góra ze 30cm, więc długim wiertłem wiercąc pod skosem możesz dotrzeć w potrzebne miejsce nawet jeśli lokalizacja "na wprost" ci nie pasuje.
  • Odpowiedz