Wpis z mikrobloga

Czy uważacie, że za zło tego świata zdecydowanie bardziej odpowiedzialni są osoby posiadające potomstwo? Pomimo wojen, morstw, gwów i całej reszty zła tego świata uznają oni, że życie jest na tyle piękne że pomimo tego wszystkiego warto przekazać je, nakręcając tą spiralę dalej. Więc siłą rzeczy to na ich barkach spoczywa większy ciężar jeśli coś gdzieś paskudnego się wydarzy, (nie wspominając już jeśli zrobi to ich potomstwo) ponieważ to właśnie oni tą spiralę nakręcają. Osoby bezdzietne często zdają sobie sprawę z ułomności tego świata i nigdy nie chcieli by stworzyć istnienia na tym tak bardzo nieidealnym świecie. Nie przykładają ręki do trwania gatunku ludzkiego.

#natalizm #antynatalizm #filozofia
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Karo8665: same założenia są bez sensu.
1. Za zło tego świata odpowiada mało osób
2. Wbrew pozorom jest mniej zła niż dobra
3. Nie ma żadnej spirali zła, ulegasz presji informacyjnej
4. Bezdzietny jeżeli uważa, że będzie czynił zło to może się przecież od razu wyoutować z tego świata, a dlaczego tego nie robi? Chce robić to zło? Czy może jednak zakłada, że on tego zła nie nakręca?
5. Jeżeli masz dzieci to parę lat
  • Odpowiedz
@m_ney: Czasem trochę trzeba

@Karo8665: Wcale nie trzeba. To taki mały ruch dzięki któremu świat stanie się lepszy. I w przeciwieństwie do próżnych rozważań o zakończeniu rasy ludzkiej - ten ruch jest faktycznie w twoim zasięgu i świat stanie się odrobinkę lepszy.
  • Odpowiedz
  • 3
@Anihilacja_entropii:
1. Absolutnie się nie zgodzę, każdy po trochu się przyczynia. Przykład: 99% osób je mięso i w ten sposób przczynia się do okrutnej śmier*i zwierząt w bólu.
2. To czy jest więcej zła czy dobra to kwestia bardzo mocno subiektywna, nie każdy uważa tak jak ty.
3. Spirala zła to po prostu zło przechodzące np. Z pokolenia na pokolenie
4. Tak jak napjsałam, każdy czyni zło. Niektórzy bardziej perfidnie,
  • Odpowiedz
@Karo8665: Nie. W ludziach jest generalnie coraz mniej zła. Nie mówię, że jest go mało, ale robimy progres w odróżnianiu tego co złe od tego co dobre i coraz częściej wybieramy to co dobre.

A swoją drogą to sama się właśnie przykładasz do zła na świecie, tworząc podziały i wywyższając jedną grupę ponad drugą.
  • Odpowiedz
  • 0
@m_ney: Oh przestałam, jak dobrze że mi pomogłeś, już mi lepiej, dzięki.
A co do antynatalizmu, niestety ale nie przestanę ponieważ ma on dla mnie w pewnym sensie logiczny sens choć zgodzę się, że nie warto z tym przesadzać, bo jest to bardzo dołująca filozofia.
  • Odpowiedz
Absolutnie się nie zgodzę, każdy po trochu się przyczynia. Przykład: 99% osób je mięso i w ten sposób przczynia się do okrutnej śmier*i zwierząt w bólu.

@Karo8665:
1. Ty to odbierasz jako zło, większość nie. Powiem Ci więcej, tak działa natura... jak tygrys rozszarpuje gazele czy co on tam je to nie zastanawia się nad bólem jaki jej zadaje, po prostu je... to co nasz czyni lepszymi od zwierząt, to to,
  • Odpowiedz
@Karo8665:

Antynatalizm to są rozważania w rodzaju "gdyby wszyscy ludzie zaczęli nagle latać to byśmy sporo zaoszczędzili na niezużytych butach, chodnikach i dywanach". Dlaczego więc ludzie nie chcą latać? Ano dlatego że natura jest jaka jest. Podobnie z antynatalizmem. Taka jest ludzka natura że wszystko co prowadzi do posiadania potomstwa (miłość, sam proces robienia dzieci) a także elementy związane z wychowaniem - takie jak radość i troska rodziców , czy
  • Odpowiedz
  • 0
@Anihilacja_entropii:
1. No właśnie, tygrys rozszarpie zwierzę i zje, a my latami będziemy trzymać je w klatkach przed zabiciem torturując tym samym i nie zapewniając im podstawowych zwierzęcych potrzeb. Więc tak, to jest gorsze i nie jest naturalne. I jak coś to znam miesożerców, którzy nazywają to holo****tem. Więc mi nie mów, że to nie jest złe.

2. Nigdzie nie napisałam, że ludzie w większości są źli. Tylko, że każdy robi
  • Odpowiedz
No właśnie, tygrys rozszarpie zwierzę i zje, a my latami będziemy trzymać je w klatkach przed zabiciem torturując tym samym i nie zapewniając im podstawowych zwierzęcych potrzeb. Więc tak, to jest gorsze i nie jest naturalne. I jak coś to znam miesożerców, którzy nazywają to holo****tem. Więc mi nie mów, że to nie jest złe.

@Karo8665: czy trzymamy w klatkach czy nie nie ma znaczenia, nie nie torturujemy ich to Twoja
  • Odpowiedz
@Karo8665: nie, tacy ludzie kierują się instynktem "muszę mieć dziecko". Nie są sami w sobie źli. Bardziej źli są Ci, co robią dzieciaka i potem się nad nim z premedytacją znęcają.
  • Odpowiedz
@Karo8665: idąc Twoim tokiem myślenia to najlepiej nic nie robić w życiu bo wszedzie jest tylko zlo i zło xd
Jak by tak każdy myslal to dalej mieszkalibyśmy w jaskiniach, polowali na zwierzynę [albo i nie bo to zło zabijać zwierzęta] i żylibyśmy max 10-20 lat xd
  • Odpowiedz
Czy uważacie, że za zło tego świata zdecydowanie bardziej odpowiedzialni są osoby posiadające potomstwo?

@Karo8665: Czy zatem za dobro także?

Btw ten tag #filozofia xdd Chociaż akurat antynatalistom bardzo polecałbym zapoznać się z filozofią. Lekarstwo na te poglądy niezrównane, a przy okazji dające lepsze narzędzia do myślenia o życiu i świecie. Może trochę mniej beznadziei będzie w tych poglądach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz