Aktywne Wpisy

Lewusx +57
Oba zdjęcia 117kg, po lewo początek sierpnia 2024, po prawo maj 2025.
Około 292 dni musiałem pracować, żeby wykonać taki kawał progressu.
Jak oceniacie? Bydzie co z tego?
#
Około 292 dni musiałem pracować, żeby wykonać taki kawał progressu.
Jak oceniacie? Bydzie co z tego?
#
źródło: E07F5B97-B179-46BC-86B5-F2A9EAE0FAC2
Pobierz
szarytkarz +572

Cześć, ojciec mojego narzeczonego buduje jemu (nam) dom. Naszym zadaniem jest ten dom wykończyć, podział kosztów pewnie około 50/50
Dom na 99% będzie przepisany na narzeczonego i nie będę miała do niego praw. Przepisanie może się odbyć za 2/5/10 lat, raczej nie teraz.
Narzeczony mówi że chce się dogadać na wypadek gdybyśmy się rozstali, że się rozliczymy.
PYTANIE: Jak mogę się zabezpieczyć prawnie na taki wypadek, żeby w razie czego móc dochodzić zwrotu poniesionych kosztów? Zbierać faktury imienne, wszelakie potwierdzenia przelewów? Można spisać umowę i iść potem z tym do notariusza? Poradzicie coś?
Czy mogę podpisać umowę z narzeczonym w sprawie kosztów poniesionych na działce ojca? Czy musi być z właścicielem KW?
#prawo #mieszkanie #dom #nieruchomosci
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
@Yuri_Yslin: Tu nie trafiłeś, moja żona zarabia lepiej ode mnie i wszystko oddaje mi, nawet karty nie ma bo ja ją mam u siebie w portfelu.
3 dniowe się nie liczą i ile z nich
@kolejne_juz_konto: Co mam trafiać - oddaj jej WSZYSTKO i wróć mędrkować, zwłaszcza, jak jednak się okaże, że nie wyjdzie. Napisz wtedy, że było warto i wierzyłeś w ten związek, no ale ups, zostałeś z gołą dupą i przyjmujesz to z godnością, no bo tak trzeba,
@git_commit: no i? Dzieki niemu @gradekmi przynajmniej się czegoś o prawie i darowiznach nauczył :-)
@kolejne_juz_konto: brawo. A rozwody nie istnieją...
@mirko_anonim: a nie lepiej iść do prawnika? To jednak ważna sprawa...
@rudelusterko: to przepisze tylko na syna, on część na żonę i żegnaj podatku :-)
@gradekmi: a no się da. Spadek też otrzymujesz do majatku osobistego.