Wpis z mikrobloga

Dostalem robote jako junior data engineer i mam wrazenie, ze pierwszy raz w zyciu bylem na normalnej rozmowie kwalifikacyjnej jesli chodzi o #korposwiat Zadnych zyciowych pytan z HR, po prostu zadanie, sprawdzenie jezyka i dlaczego chce zostac data engineer jesli wczesniej pracowalem jako junior z Kotlinem. Stawka nie powala, bo na start 7400 brutto, ale przynajmniej uop bez okresu probnego. Jedyny stack jakiego wymagali to #sql #python #powerbi - to ostatnie umiem w bardzo ograniczonym zakresie, jedynie podstawy ale kierownik powiedzial, ze wszystko jest do nauczenia #chwalesie #wygryw
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@BrakWolnegoLoginu trochę mało ale będzie lepiej, i tak gratuluję. Sam zastanawiam się czy iść przyjąć ofertę z SII czy dalej ciągnąć swojej tematy i mieć mega luz w robicie u czas na działalność.
  • Odpowiedz
@BrakWolnegoLoginu power bi to tak jak reszta takich narzędzi, jesli masz zadanie podobne do istniejącego to kopiujesz, jeśli to coś nowego to klikasz aż będzie działało. Skoro bez doświadczenia dali Ci szansę to znaczy, że praca z nim może nie być tam na wysokim poziomie :) O ile mają tam w miarę sensowną automatyzację i prowadzenie projektu, to można wynieść z tego bardzo dużo na początku kariery. Powodzenia
  • Odpowiedz
@BrakWolnegoLoginu: Mógłbyś mniej więcej podać z jakimi pytaniami technicznymi się spotkałeś na juniora i mniej więcej na czym polegało zadanie? Pracuję aktualnie głównie w Power BI + dodatkowo Power Automate, Power Apps i myślę nad pójściem w tym kierunku

No i oczywiście gratulacje :)
  • Odpowiedz
@PrzemaSek44: Pytania miałem z SQL - teoretyczne: JOINY, czym się różni RANK od DENSE_RANK i HAVING od WHERE, potem dali mi dwa zadania dosyć proste gdzie właśnie trzeba było użyć joinów. Z pythona pytali się o typy danych, dziedziczenie, klasy i obiekty. Potem jeszcze krótko rozmawialiśmy o bibliotekach np. pandas alby BeautifulSoup. Na koniec zadanie z power BI gdzie była prosta wizualizacja danych do zrobienia
  • Odpowiedz
@BrakWolnegoLoginu: o czyli jak miałeś 5 etapów rekrutacji i 2 zadania to jednak się nie odezwali xD

Do czego to doszło xD rozmowa powinna być normalna a nie kartkówka z teorii i dwa zadania gdzie to uważane jest za coś fajnego na interview xD wszędzie indziej masz normalne rozmowy a tutaj jak w lesie
  • Odpowiedz