@Szerszebot3000: no to ja dopowiem ciekawy wątek w przypadku tej inwestycji w Toruniu, niecałe 2ha poszło za 20 mln, a miasto myślało, że może dostanie 10-12 mln. Jeszcze ciekawiej jest na samej stronie Murapolu, gdzie inwestycja™ Murapol Aviator, która już od kilku miesięcy jest praktycznie ukończona, ma sprzedanych raptem 9 z 114 mieszkań.
@wolny_kot: No właśnie jaka jest różnica i z czego ona wynika? Czy jako Kowalski płacę 8 czy 23% VAT? Jaka tutaj jest stawka i kiedy jest ustalana? W momencie sprzedaży czy w momencie budowy?
@Szerszebot3000: W momencie pozwolenia na budowę już wiadomo czy budujesz lokale mieszkalne czy jakieś inne. Jak mieszkalne to będzie 8%, jak dowolne inne to 23%.
Kontrolnie zgłosiłem do UOKiKu, bo nie wiem ile zapłaciłbym za to mieszkanie i jaka stawka VAT mnie obowiązuje, a z tego co widzę to obowiązek informowania o stawce VAT ogarnia ustawa...
@Szerszebot3000: moim zdaniem rynek jest nasycony i nie ma sensu więcej budować. Mnóstwo mieszkań na sprzedaż, mnóstwo na wynajem, a oni jeszcze rozpoczynają kolejne inwestycje. Jestem ciekaw jak to się skończy. HREIT już padło.
(nie żeby nie były przeszacowane na starcie)
#nieruchomosci #murapol
źródło: image
PobierzPrzed: 14 214
Po: 11 387
@_torpeda_: Przecież już chyba w okolicach 2010 zakazali takich praktyk z tego co pamiętam...
@Szerszebot3000: W momencie pozwolenia na budowę już wiadomo czy budujesz lokale mieszkalne czy jakieś inne. Jak mieszkalne to będzie 8%, jak dowolne inne to 23%.
@PfefferWerfer @Antorus @wolny_kot @zaltar @general_row_grotecki @fasolazgrochem @konsument @pysznewpierdalator @_torpeda_ @MisterMinister
źródło: image
Pobierz