Wpis z mikrobloga

#gielda #xtb

Pytanie dla doświadczonych graczy.
No dobra, kupiłem tanio i jest teraz już zielono +30% na wielu spółkach. Moje pytanie główne brzmi: no i co z tego? Przecież jak a) sprzedam to teraz, to co kupię dalej jak wszystko ma górkę b) zostawiam i nic nie robię, ale wtedy prędzej czy później nadejdzie bessa i wszystkie te ath, szczyty, dobre wyniki nie będą miały znaczenia. Jak sobie z tym mam poradzić takie bezsensowne mi się to wszystko wydaje.
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KjatanSveisson: sprzedajesz najbardziej przewartościowane i za to kupujesz to co masz na oku najbardziej niedowartościowane. ew. wyprzedajesz wszystko jak leci i czekasz na bessę ale to nie jest efektywna metoda
  • Odpowiedz
@KjatanSveisson: Problem występuje tylko dlatego że kupiłeś na dołku i chcesz sprzedać na górce.

Trzeba robić tak jak doświadczeni wykopowi inwestorzy.

Kupujesz na górce, srzedajesz na dołku.

Potem wstrzymujesz się z zakupem do następnej górki.
  • Odpowiedz
@KjatanSveisson: przenieś konto do trading 212. Włącz dostawanie odsetek od niezainwestowanych pieniędzy. Sprzedaj na górce i czekaj na dołek. w międzyczasie codziennie inkasuj odsetki od niezainwestowanych pieniędzy (6% rocznie).
  • Odpowiedz
@durtu-treeman @KjatanSveisson jak już całkiem nie wiecie jak wyjść z inwestycji to ustawcie SellStop w połowie zysku i co jakiś czas podnosicie SL jeśli kurs rośnie
Kilka spółek urośnie a kilka się sprzeda z zyskiem jak zaczną spadać.
Mam podobny problem więc większość mam akcji dywidendowych + SL na małym zysku
  • Odpowiedz