Wpis z mikrobloga

Co zamiast infakt/faktura.pl?

Potrzebuje czegoś co nie będzie mi zabraniać (XD) wystawienia faktury na jutro - wyjeżdżam, a faktury wystawiam na ostatni dzień miesiąca, a infakt krzyczy, że nie wystawi, bo hurr durr kursy walut (których na fakturze nawet nie ma XD)

#pytanie #dzialalnoscgospodarcza #faktury #faktura #pracait
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rabusek: A jakby była waluta? Możesz w notanitku wypisać.Albo wystawić po powrocie, masz czas do 15 dnia kolejnego miesiąca, ustawiasz date sprzedaży na ostatni dzień tego miesiąca. Nie wolno wystawiać faktur z datą przyszłą ani z datą przeszłą :)
  • Odpowiedz
Nie wolno wystawiać faktur z datą przyszłą ani z datą przeszłą :)

@zibizz1: A to niby z czego wynika? Bo przepisy mówią jasno, że fakturę VAT można wystawić do 60 dni przed wykonaniem usługi lub dostawą towarów.
  • Odpowiedz
@Rabusek: ok. to nie kwestia wystawienia samej faktury tylko jej księgowania. Przy księgowaniu już musi pobrać wartość waluty. Walutowej raczej tak nie wystawisz w systemie księgowym, który od razu księguje.

Pozostaje excel albo jakiś inny system tylko do generowania faktur :)
  • Odpowiedz
A to niby z czego wynika? Bo przepisy mówią jasno, że fakturę VAT można wystawić do 60 dni przed wykonaniem usługi lub dostawą towarów.

@DziadLab: No można ale jak wystawiasza fakture 1 marca to wpisujesz na nia date 1 marca a nie 1 kwietnia

Sprawdziłem i nie ma. Mam fakture w euro, nie mam tam żadnego kursu walut, z
  • Odpowiedz
  • 0
Ja na każdej polskiej fakturze w walucie obcej mam kurs waluty i date z jakiego dnia był kurs:

@zibizz1: nigdy tak nie miałem, zawsze ksiegowa mi liczyla, urząd od 10 lat nigdy sie nie upomniał

i według tego kursu liczy się VAT i druga storna księgując to używa tego samego kursu aby VAT siue zgadzał po dwóch stronach.

Druga strona przeciez nie jest w Polsce wiec po co miałąby uzywac
  • Odpowiedz
  • 0
Walutowej raczej tak nie wystawisz w systemie księgowym, który od razu księguje.

@DziadLab: ale infakt nawet tego nie ksieguje XDDD Ja tylko korzystam z tego w formie wystawiania wygodnego faktur...
Poszukam czegos innego po prostu
  • Odpowiedz
@Rabusek: A no właśnie, kurs jest potrzbny do VATu, wiec jak wystawiasz bez VATu to kurs nei potrzbney. Polskiemu klientowi możesz wystawić fakture w innej walucie, tylko musisz podac kurs i jego date
  • Odpowiedz