Wpis z mikrobloga

Do czego to doszło, że tak duża część Polaków domaga się nałożenia kolejnego nowego podatku.

Co następne, podatek od liczby posiadanych telefonów, a dalej od liczby posiadanych spodni?

Jak bardzo jest źle skoro rozwiązanie problemu widać tylko w nowym podatku?

#polityka #podatekkatastralny #nieruchomosci
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MECZULURETU: ale czy ktokolwiek mówi o podatku katastralnym od drugiego mieszkania? Mówi się o podatku od trzeciego lub czwartego mieszkania.
Po to, aby promować inwestowanie w coś innego, niż nieruchomości. Jak chcesz zaintestować wolne środki kapitałowe, to otwórz sobie kebaba, żabkę, kup akcje, obligacje, zainwestuj w startup albo zrób cokolwiek przydatnego dla gospodarki.
  • Odpowiedz
@smalu: Gościu, co cię obchodzi co ktoś robi ze swoimi pieniędzmi? Jak będę miał ochotę, to będę inwestował w nieruchomości i kij ci do tego. Zazdrościsz czy o co ci w końcu chodzi?
  • Odpowiedz
@MECZULURETU: xD a Ty masz jakieś mieszkanie, czy może cały czas u rodziców mieszkasz?
Spekulacja na rynku nieruchomości (masowe skupowanie przez inwestorów, trzymanie pustostanów, fundusze kupujące całe bloki) powoduje wzrost cen nieruchomości poprzez zmniejszenie ich dostępności. Mieszkanie to nie jest towar jak inny.

Jak ktoś wykupi z aptek wszystkie leki ratujące życie np. insulinę, to pewnie Twoim zdaniem jest super zaradny xDD jak ma ochotę, to niech to robi skoro
  • Odpowiedz
@smalu: Gościu, o czym ty pieprzysz? Tak, mieszkanie to taki sam towar jak chleb, samochód czy leki. Żeby powstało ktoś musiał zapłacić za ziemię, materiały i robociznę. To nie spadło z nieba. I ci straszni kapitaliści wykupują tysiącami mieszkania tylko po to, by stały puste i windowały ceny nieruchomości, tak? I twoim zdaniem dowalenie gościowi który ze swojej krwawicy kupił sobie trzy mieszkania które wynajmuje dodatkowych 15-20k haraczu rocznie w
  • Odpowiedz
@MECZULURETU: jeśli serio stawiasz znak równości między żywnością, samochodem, lekami i mieszkaniami i Twoimi zdaniem nie są to towary, których obrót powinien być regulowany, to cierpisz na ciężki korwinizm. Na szczęście z tego się wychodzi.
  • Odpowiedz
@smalu: Skoro uważasz że mieszkanie należy się każdemu, bo przecież rosną na drzewach, to znaczy że jesteś po prostu komuchem. Z tego podobno też można się wyleczyć.
  • Odpowiedz
@MECZULURETU: a pokaż mi w którym miejscu napisałem, że moim zdaniem "mieszkanie należy się każdemu"? Bo sprowadzasz tę dyskusję do absurdu.

Nadal nie powiedziałeś, jak wygląda sytuacja mieszkaniowa u Ciebie. Ja mam kredyt hipoteczny na segment w szeregowcu pod miastem, więc wiem co nieco o rynku mieszkaniowym, kredytach itd.

Podejrzewam, że mam konto na wykopie dłużej niż żyjesz oraz że za darmo kładziesz się Rejtanem w interesie obcych ludzi. Bo
  • Odpowiedz
@smalu: Gościu, a co cię obchodzi kim jestem i jak żyję? Możesz sobie podejrzewać wiele, masz takie prawo. Inna sprawa że te twoje spekulacje mają tyle samo wspólnego z rzeczywistością co twoje poglądy. Wierz sobie w co chcesz, nawet i w socjalizm, ale wara ci od wmuszania swoich wizji i prób kontrolowania innych. Może zamiast tak bardzo dociekać szczegółów z mojego życia, zadbaj o to by poprawić jakość własnego? Z
  • Odpowiedz