Wpis z mikrobloga

Czołem, jakie ćwiczenia na siłowni przełożą się najbardziej na większą szybkość pedałowania na szosie? Teraz przy 3 treningach na siłowni w tygodniu robię na zmianę przysiady i wykroki z hantlami plus wznosy na łydki ale może jest coś co będzie bardziej optymalne?

#silownia #kolarstwo
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@burbonek7: Trenuj plecy i korpus, coś musi przenieść/zbilansować moc z nóg a mając słaby korpus energia która wygenerujesz w nogach rozproszy się w słabym/wiotkim korpusie.
  • Odpowiedz
@burbonek7 masz dwa rodzaje włókien w mięśniach wolno kurczliwe i szybko kurczliwye

Wolno kurczliwe podpowiadają za wysiłek długodystansowy, szybko kurczliwe np za sprint

Musisz dobrać trening żeby ćwiczyć jedne i drugie, dla długodystansowców będą inne ćwiczenia inne a dla sprinterów, akurat to można znaleźć bez problemu jaki trening wykonywać pod jedne i drugie włókna.
  • Odpowiedz
@burbonek7: szybkość pedałownia ? Chyba chodzi Ci o wyższą średnią bo można jechać na wysokiej kadencji 20 km/h :P
A co do ćwiczeń to skup się bardziej na unilateralnych czyli takich gdzie pracuje jedna noga jak na przykład bułgarskie przysiady + dodaj jakieś elementy pylo podskoki na skrzynię to powinno pomóc ale oczywiście nie zastąpi to typowego treningu wydolnościowego
  • Odpowiedz
chodzi mi o wyższą kadencję na twardszych przełożeniach na płaskim

@burbonek7: czyli chodzi po prostu o wysoką kadencję, czy mieć siłę na szybką jazdę, czyli wysoką kadencję na ciężkim przełożeniu?
  • Odpowiedz
@burbonek7: dodaj coś na tylną taśmę - może pomóc, ale główna praca musi zostać wykonana na rowerze. Ja bym popracował nad zwiększeniem ftp i pozycją na rowerze. Chat gpt może Ci pomóc w ułożeniu treningu, serio
  • Odpowiedz