Wpis z mikrobloga

Od kiedy wróciłem na rower, odruchowo sprawdziłem wagę swojego crossa i zacząłem porównywać do poprzednich rowerów. Potem stwierdziłem, że bez sensu jest zmieniać rower na lekki, samemu będąc ulanym i po prostu będę kontynuować swoje #odchudzanie a jak schudnę do zaplanowanego poziomu, to kupię sobie znowu #gravel

#rower #oswiadczeniezdupy
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shimanko: mądrze. Lekki rower super light itp to kolejny chwyt marketingowy.
Coś jak kable audiofilskie.
Jak masz rower który waży 8kg i obok niego taki co waży 12 a ty masz 20kg nadwagi nic lżejszy rower nie pomoże.

Kolejna kwestia ktoś kupuje lekki rower super hiper osprzet też lekki i zabiera multitoola 700gram 2x bidon 700gram do tego jeszcze jakieś graty i ch@j z tym lightweight bikem xD
  • Odpowiedz
@Ikmkrz: argument trochę inwalida, bo jeśli mam rower 2kg lżejszy, to wezmę 2 bidony i multitool i będę ważył tyle samo co Ty, ale ja będę miał co pic i czym naprawić rower.
  • Odpowiedz
@Shimanko: Też tak ogólnie uważam i dziwi mnie wydawanie grubych tysięcy na odchudzenie rowera o powiedzmy dwa kilo, podczas gdy jeździec waży 90. Ale też, jak się jedzie lekkim rowerem to przyjemność, odczucia są o wiele lepsze. Czuć, że karbonowy rower, koła, kierownica, to wszystko jest mega lekkie i sztywne, nie wibruje, nie podskakuje, lekko się manewruje itp. Sam mam aluminiowego kloca, ale jeździłem na fajnym karbonowym lekkim rowerze i
  • Odpowiedz
  • 0
@swiadomy_anakolut zgadzam się. Miałem gravela akurat aluminiowego, ale na kilka klas lepszym osprzęcie, lżejszego, bo lepszy i kilkukrotnie droższy i faktycznie odczucia z jazdy były dużo lepsze. Obecnie stwierdziłem, że sobie kupię lekki, jak sam będę lekki, taniej będzie zrzucić parę kg z siebie ()
  • Odpowiedz
@Ikmkrz: Większość ludzi nie ma nadwagi 20kg. Jeśli coś z wagą to niedowagę, więc nawet nie mają z czego zrzucić kilogramów.

Typek 55 kg albo typiara 45 na pewno odczuje 4 kg różnicy w wadze sprzętu.

Multitool z dętka i pompką waży 250 g. Skąd żeś wziął 700?
  • Odpowiedz
@janusz_lucznictwa: właśnie większość ludzi ma nadwagę może nie dwadzieścia ale minimum 5 :-) ( tak sam mam obiektywnie dobre 5kg do zarzucenia)

Typków 55kg bierzesz z 4 klasy podstawówki czy wyścigów UCI ?

Mówimy o zwykłych amatorach ludziach którzy traktują to jako hobby a nie zawodowy
  • Odpowiedz