Aktywne Wpisy

curiousboi +578
Maluję zuka wałkiem i Śnieżka do metalu, k---a jak z fabryki xD #samochody #fso #zawszegratem #motoryzacja

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
qlimax3 +238
Skopiuj link
Skopiuj linkźródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzWykop.pl
#programista15k #pracait #partiarazem
źródło: 462276882_2895523243949046_1866987200131887385_n
Pobierz500k rocznie na ryczałcie 12% i dużym ZUSie to jakieś 404k. Jakby Razem dla JDG wprowadziło coś jak wyżej, to osiągnąłbym dochód ~275k, więc roczna różnica
Edit: Aha, no i ja się nawet nie łapię na najwyższy próg, a i tak wychodzi skrajnie niekorzystnie.
Dolicz do tego jeszcze VAT, ZUS, składki społeczne (chyba, że by go znieśli) i wyjdzie na to, że rozsądnie zarabiająca para musi oddać grubo ponad połowę tego co zarobi.
@siedze-na-antresoli: Bredzisz i to srogo. Zobacz o jakie wartości i o jakie progi chodzi.
Progresywne opodatkowanie pracy to betonowanie klasy wysokiej
Biedny nigdy nie wyjdzie w taki sposob z biedy bo jedyne co moze sprzedawac to swoj czas, ktorego kazdy ma tylko 24h dziennie
Za to ktos z kapitalem bedzie go po prostu pomnazal tym bardziej im wiecej go ma ¯\(ツ)/¯
@lycaon_pictus: Wszedłeś w ogóle w link, który podałem? Taka różnica w zarobkach oznacza, że mając 57 lat (30 lat pracy od teraz), miałbym na koncie ~10 mln więcej, czyli nie dość, że nie musiałbym się w ogóle martwić o pieniądze, to dodatkowo mógłbym
Jestem za podatkiem progresywnym (tu gdzie jestem też taki obowiązuje), ale wg. mnie krzywa progresji powinna być nieco poluźniona.
Razem nie jest partią dla 10% najbogatszych Polaków, jest partią dla 90% pozostałych Polaków! A ja, choć możliwe, że należę do tych 10% najbogatszych, to i tak popieram Razem.
Patrzę na niektóre teksty i zastanawiam się czy nie powinni nawet mocniej przywalić, ja p------e, a i owszem majątek też można opodatkować, na start kataster.
@Iwasawa gratulacje, jesteś ultrabogaty. Podatki progresywne właśnie polegają na tym, żeby bogaci płacili więcej tak, aby biedniejsi płacili mniej. W Polsce podatki są regresywne, to ewenement gdzie biedni płacą więcej niż bogaci. Tak nie powinno być. Zresztą progi są orientacyjne. Najpierw opodatkowanie wielkich korpo, które nie płacą prawie wcale. :)
Dobra dobra tylko weź coś pozmieniał żeby facetka się nie połapała ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@LisMulder: Młody kapitalisto, a czy ty pomnażasz swój majątek podczas snu?
Nie? To proszę się nie wypowiadać w roli kapitalisty tylko pośpieszyć się
@lycaon_pictus: Zgadam się i poparłbym taki system ale po pierwsze należy urealnić progi i np. dołożyć kolejny wyżej. Taka reforma powinna też mieć zerowy wpływ na budżet, a ewentualne przyszłe zmiany mogłyby się tym zajmować. Czyli np. kwota wolna na 30k i II próg na 150k zwiększając progi na
@lycaon_pictus: OP zarabia 45k miesięcznie przed podatkami, nie stać go na BMW M5, ledwo zwykłą 3kę mógłby kupić aby nie nadszarpnąć budżetu. Aby móc bezpiecznie kupić Ferrari z V12 trzeba mieć przychody na poziomie 400k zł miesięcznie. OP zarabia 10 razy za mało. Skąd się urwałeś?