Wpis z mikrobloga

Cześć. 9 maja rozwiązałem umowę o pracę za porozumieniem stron. Mam 2 dni niewykorzystanego urlopu.

9 maja dostałem też wypłatę za kwiecień, bo 10ty wypadał w sobotę. Czy ekwiwalent za niewykorzystany urlop też powinien zostać wypłacony 9 maja?

Bo nie dostałem żadnego ekwiwalentu, no chyba, że jest dozwolone, że pracodawca wypłaci przy ostatniej wypłacie?

#praca #prawo
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kwasixx: Jesli z okresem wypowiedzenie to pracodawca moze Cie wykopac na urlop nawet jak Ty nie chcesz (moze tez nie puscic nawet jak Ty chcesz)

Jesli bez okresu wypowiedzdenia to masz dostac przy ostatniej wyplacie.
  • Odpowiedz
że za porozumieniem stron ;p

@kwasixx: A co ma porozumienie stron do okresu wypowiedzenia? Poza tym ze nic?

Za porozumieniem stron oznacza ze strony sie "porozumialy" i rozchodza w pokoju. Zadna ze stron nie musi podawac powodu. Zadna ze stron nie bedzie miala roszczen wobec drugiej strony.

Mozesz miec z zachowaniem okresu wypowiedzenia, ze skroceniem okresu wypowiedzenia albo z natychmiastowym zakonczeniem wspolpracy.
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: odszedłem za porozumieniem stron bez zachowania okresu wypowiedzenia. Czyli 9 maja podjęliśmy decyzję, że to ostatni mój dzień pracy.
  • Odpowiedz
odszedłem za porozumieniem stron bez zachowania okresu wypowiedzenia. Czyli 9 maja podjęliśmy decyzję, że to ostatni mój dzień pracy.

@kwasixx: Czyli w czerwcu musisz dostac wyplate za te kilka dni maja (zakladam ze masz placone "z dolu" a nie "z gory"). I bedziesz mial tam wyplacony urlop (powinienes miec wiec se policz :D)
  • Odpowiedz
nie zapominajcie o możliwości zakończenia bez obowiązku świadczenia pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@siedze-na-antresoli: Malo kiedy stosowane jak to pracownik sie zwalnia. Dla pracodawcy zaden zysk a strata.

Raczej stosowane jak pracodawca zwalnia kogos kto ma "dostepy" i moze namieszac w firmie :P
  • Odpowiedz
no wiem, ale niby zgodnie z prawem jest w dzień ustania stosunku pracy.

@kwasixx:
"Kiedy należy wypłacić ekwiwalent? 
Do tej pory w żadnym akcie prawnym nie znalazły się precyzyjne zapisy dotyczące zasad udzielania urlopu wypoczynkowego oraz wypłacania ekwiwalentu pieniężnego z tytułu niewykorzystanego
  • Odpowiedz