Wpis z mikrobloga

Biejat porównuje programistów do prezesów banków XDD Po czym po kilkunastu sekundach nazywa ich prześmiewczo "wielkimi tego świata". Oczywiście ani słowa o lekarzach, którzy zarabiają kilka razy więcej niż przeciętny programista, bo przecież po co im się narażać. Jej zdaniem powinni "sprawiedliwie" dokładać się do budżetu. Czyli ile? 50% podatku?

Znalezisko: https://wykop.pl/link/7707467/biejat-porownuje-programistow-do-prezesow-bankow-xdd

#programowanie #jdg #bekazlewactwa #programista15k #polityka
marian-pxzz - Biejat porównuje programistów do prezesów banków XDD Po czym po kilkuna...
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marian-pxzz: Co to znaczy sprawiedliwie? Jedyne logiczne (wiem, że dla lewaków to może być nie do przeskoczenia) znaczenie to: "adekwatnie do tego, co państwo (budżet) im daje".

A teraz zastanówmy się: co daje programistom państwo, czego nie daje innym? Wielkie g---o.
  • Odpowiedz
@marian-pxzz:
- Biejat: "Świetnie zarabiający po kilkadziesiąt tysięcy złotych informatycy"
- OP: "Oczywiście ani słowa o lekarzach, którzy zarabiają kilka razy więcej niż przeciętny programista

Z tego co kojarzę jej postulaty sprawiedliwie znaczy:
1. Uprościć podatki do jednego sposobu rozliczania (teraz mamy: skale, liniówke, ryczałt, UOP). IMO bardzo
  • Odpowiedz
@Clefairy programista zarabiający kilkadziesiąt tysięcy to jakiś nieznaczący margines. 30k b2b to jest top of the top a mediana jest około dwa razy mniejsza. Robi nagonkę na branże it a lepszy fachowiec z wykończeniowki zarobi więcej na własnej działalności
  • Odpowiedz
  • 5
@Clefairy czemu mam placic wiecej niz inni? mam dostep taki sam do tej sluzby zdrowia jak inni.
Jeden zarabia 5000 i zaplaci skladki na uop 400 zl ten co zarabia 20000 zaplaci 1550. I kazdy ma taka sama usluge na tym samym poziomie.

Do tego jak se zarabia jako przedsiebiorca i uop to zaplaci ja 2x. Uczyli sie, pracowali.

Powinna byc ustawowa skladka domyslna zalozmy 700zl i kazdy powinien placic taka sama i
  • Odpowiedz
@Cinos bo ja g---o zarabiałeś lub twoja matka ciągnęła socjal to inni bogatsi płacili abyś nie umarł pod przychodnią.

Tak działa cywilizowane społeczeństwo i dobrze zarządzane państwo, a niestety większość programistów nagle uważa się za nadludzi, bo dostali robotę za 10 koła na B2B.
  • Odpowiedz
Czemu zawsze madrzejsi, zaradniejsi sprytniejsi musza byc ofiarami tych ktorym sie nie chcialo uczyc, pracowac i tak dalej?

@Cinos: bo inaczej te ćwoki poumierają z głodu
  • Odpowiedz
@marian-pxzz zapomniałeś dodać, że lekarz ma trochę większą odpowiedzialność od programisty.

Mam nadzieję że AI w p---u do spodu zaora zarówno frajerow pseudoprogramistów jak i pseudolekarzy którzy jedni i drudzy wybrali te zawody by kosić hajs na nierównościach. Jednak z upadku programistów będę miał większą uciechę, bo robią z siebie c--j wie jakich męczenników, pewnie dlatego że to zawód dla ludzi co sa za głupi na medycynę lub prawo i wybrali
  • Odpowiedz
  • 0
@Clefairy nie cywilizowane tylko pasozytnicze
to nie jest sprawiedliwe ze ten co sie uczyl placi 3x wiecej skladki, wpada w kolejny prog podatkowy i finansuje w wiekszosci leni, a sam niewiele z tego ma.

Nie mowiac o tym ze wiele kumatych sie do nich doklada, a potem te pajace glosuja na takie jak biejat czy trzaskowski
  • Odpowiedz
ah te pacholskie mity xD

@ZydowskiPianista: Zarabiają więcej od programistów, chociażby przez to, że nie płacą podatków. Widziałeś kiedyś fachowca, który wykańcza mieszkanie i wystawia fakturę?

Żeby nie było, zgadzam się w Biejat, jako programista nie powinienem mieć obniżanej składki zdrowotnej.
  • Odpowiedz
@marian-pxzz

Jak czytam wpisy twojego pokroju to przypomina mi się tylko jak większość moich kolegów z politechniki mówiła "hehe humanistyka to g---o :DDD" i właśnie po tym mamy takie kwiatki.

Jak na branżę scislowcow analfabetyzm kultorowo społeczny jest ogromny. Do rzeczy, ona ma rację przecież, w Polsce mamy efektywnie degresywny system podatkowy i wszyscy Ci co uciekają na b2b pomimo zarabiania więcej płacą niższe składki zdrowotne niż np ludzie w okolicach
  • Odpowiedz
@marian-pxzz: dodatkowo żadna inna grupa społeczna nie wyru#ała tak Polaków na wszelkiego rodzaju ulgi i dopłaty nie wnosząc jednocześnie żadnego większego benefitu do polskiej gospodarki xD

Taki lekarz to jeszcze kogoś wyleczy - pokażcie mi ostatnie 10 z ostatnich 10 lat największych polskich startupow, aplikacji i gier które są światowymi markami xd
  • Odpowiedz
zapomniałeś dodać, że lekarz ma trochę większą odpowiedzialność od programisty.

@gandalf_rzulty: zapomniałeś dodać, że nauczanie lekarza w zasadzie kończy się na studiach. Taki pierwszego kontaktu to wystarczy, że pobieżnie śledzi nowe leki jakie wchodzą na rynek, albo i nie.
A wiedza z jaką wchodziłeś 20 lat temu w IT dziś jest praktycznie bezużyteczna.
  • Odpowiedz