Wpis z mikrobloga

Masa ludzi do niedawna była w 100% przekonana, że jak kupi dosłownie byle jakie mieszkanie, oby tylko w mieście - to jak poczeka to potem sprzeda drożej.

Dramat tych osób polega na tym, że okazuje się, że no nie.

#nieruchomosci
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 60
@too_late_to_be_true: Generalnie to dziwna była ta obniżka stóp. Glapa na standupie wyraźnie powiedział, że w czerwcu na kolejną nie ma co liczyć, a Wnorkowski wczoraj, że kolejna może będzie z końcem roku. Jeszcze skończy się tak, że coś się podzieje z cenami energii i stopy pójdą do góry.
  • Odpowiedz
@mickpl: Nie była dziwna, Glapa po prostu jest dalej Glapą, ale gada już chociaż jak normalny człowiek, ale co z tego, jeśli jego decyzje są dalej polityczne... Cieżko je zrozumieć, bo to nie ekonomia nimi rządzi, tylko doraźna potrzeba
  • Odpowiedz
@mickpl: Jeżeli ceny mieszkań spadną z 600 tysięcy na 500 tysięcy, ale przez 3 lata ktoś wyda 150 tysięcy na wynajem średniej jakoś mieszkania to opłaca się kupić mieszkanie czy nie?
  • Odpowiedz
  • 47
@too_late_to_be_true: No tak mi się wydaje, że to mimo wszystko mogło mieć coś wspólnego z wyborami, tj. żeby się od niego odwalili na czas głosowań. A potem już apele polityków będzie miał w pompie.
  • Odpowiedz
  • 11
Jeżeli ceny mieszkań spadną z 600 tysięcy na 500 tysięcy

@ArtBB: Uwielbiam tą chłopskorozumową arytmetykę, gdzie jest zawsze ustalane to minimum poniżej którego NA PEWNO nie spadnie. Niczym stała kosmologiczna. XD
  • Odpowiedz
@mickpl: @too_late_to_be_true: Generalnie to dziwna była ta obniżka stóp. Glapa na standupie wyraźnie powiedział, że w czerwcu na kolejną nie ma co liczyć, a Wnorkowski wczoraj, że kolejna może będzie z końcem roku.

Klasyka polskiej "polityki pieniężnej" (z naciskiem na politykę). Zamiast sprowadzić inflację do celu i rozpocząć cykl obniżek stóp jak w normalnym kraju, to nagle obniżą stopy z dvpy (1% przed wyborami w 2023 i 0.5%
@ossprime +24
Jak Państwo widzą, w prognozie inflacja obniża się do 3.4% - o tu, tu, w trzecim kwartale. A potem robi ziuu do góry pod koniec roku. Że nie osiągamy celu inflacyjnego 2.5%? A kij z tym, już od 2021 powinni się Państwo przyzwyczaić do wysokiej inflacji, czasu było
ossprime - >@mickpl: @toolatetobetrue: Generalnie to dziwna była ta obniżka stóp. Gla...

źródło: inflacja_prognoza

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 12
@ossprime: Bo u nas niestety bank centralny jest uwikłany politycznie. Gdyby nie był to mielibyśmy stopy 10-12% przez jakiś czas wcześniej, a inflację dzisiaj już dawno w celu. Trochę kredyciarzy by zaliczyło default, może bezrobocie by na jakiś czas wzrosło 2% i tyle.
  • Odpowiedz
@mickpl: Tylko do tej pory to się sprawdzało że z czasem będzie droższe. Czy zmieni się w najbliższym czasie? Nie ma jeszcze ostrego spadku w dół i może go nie będzie tylko stabilizacja cen lub powolny wzrost... trzeba poczekać. Moze jakieś analizy z innych krajów które tego doświadczyły by pomogły.
  • Odpowiedz
Jeżeli ceny mieszkań spadną z 600 tysięcy na 500 tysięcy, ale przez 3 lata ktoś wyda 150 tysięcy na wynajem średniej jakoś mieszkania to opłaca się kupić mieszkanie czy nie?

@ArtBB: a czemu akurat 150 tys a nie mniej? Ceny wynajmu nie spadną?( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jeżeli ceny mieszkań spadną z 600 tysięcy na 500 tysięcy, ale przez 3 lata ktoś wyda 150 tysięcy na wynajem średniej jakoś mieszkania to opłaca się kupić mieszkanie czy nie?

@ArtBB: a jeżeli ktoś wrzuci te 600k na obligacje skarbowe, które będą mu spłacać wynajem to opłaca się kupić mieszkanie czy nie?
  • Odpowiedz
  • 0
@mickpl

Masa ludzi do niedawna była w 100% przekonana, że jak kupi dosłownie byle jakie mieszkanie, oby tylko w mieście - to jak poczeka to potem sprzeda drożej.

Deweloper na drzwiach powinien mieć taką klauzulę, żeby żaden inwestor w nieruvhosci nie miał się do kogo rzucać, miało drożeć, nie drożeje
  • Odpowiedz
@mickpl: W sensie ja wiem po co oni to zrobili, że najpierw nadrukowali bo covid i wojna, a potem to nie chciało im się spłacać, to stwierdzili że rozłożą koszty na większą część społeczeństwa, niestety mamy takie czasy, że rząd decyduje kto będzie bogaty, a kto biedny. Mnie przeraża nie ta górka inflacji, tylko to co następuje po niej: utrata zaufania do instytucji Państwa (złamanie konstytucji przez NBP), a potem
toolatetobetrue - @mickpl: W sensie ja wiem po co oni to zrobili, że najpierw nadruko...

źródło: inflacja_rozklad_05_2025

Pobierz
  • Odpowiedz