Wpis z mikrobloga

Czy przy wypadniętym dysku mogę liczyc na cokolwiek z zus albo jakiejś innej instytucji państwowej? np na grupę inwalidzką? ktoś na wykopie z podobną przypadłością ubiegał się o coś w tym stylu? bo po ostatnich miesiącach czuję, że mój kręgosłup nie nadaje się do żadnej pracy fizycznej, dźwiganie/noszenie po prostu go wykańcza, warto iść w tym kierunku do urzędu?
#zus #zdrowie #praca #kregoslup
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zopyross: Jeśli masz trwały uszczerbek na zdrowiu, to pewnie że tak. Bywa, że ZUS nie uznaje urwanej nogi za TRWAŁY uszczerbek na zdrowiu, więc powodzenia.
  • Odpowiedz
  • 0
@krebul: jaki sens rehabilitacji skoro będę i tak uczęszczać do zakładu pracy, który eksploatuje daną część ciała? syzyfowa robota
co mi tam u specjalisty ponastawiają to sobie poodstawiam na magazynie @ch1va5
  • Odpowiedz
@Zopyross: To co mirek wyżej napisał. Zwolnienie lekarskie, potem ewentualnie na rehabilitacyjne. Bez odbycia tej ścieżki i tak zresztą żadnej renty nie dostaniesz, to nie jest tak, że mówisz "no nie mogę" i nagle zaczniesz dostawać przelewy. Sama renta zresztą też jest śmiesznej wysokości, nie oczekuj, że dostaniesz cokolwiek co pozwoli Ci się samodzielnie utrzymać - czy nawet w miarę przyjemnie egzystować jeśli masz "darmowy" dom.
  • Odpowiedz