Aktywne Wpisy

heremorie +120
#mecz
Ja czuję że żyje w jakimś matrixie.
My od lat gramy taką chujnie że to się w palę nie mieści. Nas klepie Mołdawia k---a. I nie dlatego że „nie ma już słabych drużyn w Europie”. Klepie nas bo nie potrafimy dwóch podań wymienić, nie biegamy, stoimy. I tak od lat. I tu powinny być od lat puste stadiony na tych meczach repry, powinno lecieć „j---ć PZPN”, powinna być beka
Ja czuję że żyje w jakimś matrixie.
My od lat gramy taką chujnie że to się w palę nie mieści. Nas klepie Mołdawia k---a. I nie dlatego że „nie ma już słabych drużyn w Europie”. Klepie nas bo nie potrafimy dwóch podań wymienić, nie biegamy, stoimy. I tak od lat. I tu powinny być od lat puste stadiony na tych meczach repry, powinno lecieć „j---ć PZPN”, powinna być beka

balticporter +12
Ja pitolę.
Człowiek rozmawia sobie normalnie z mamą i nagle pada, czy nie myśleliśmy ( ja z żoną) żeby podawać naszej córce (noworodek, 2,5 tygodnia) wody osłodzonej poza tym, że jest karmiona piersią. Ja na to, że nie słyszeliśmy by była taka potrzeba i ogólnie wszędzie piszą, że się tak nie robi. No to piłeczka odbita, że kiedy się dawało, żeby dziecko lepiej nawodnić, bo mleko to mleko, a woda to woda.
Człowiek rozmawia sobie normalnie z mamą i nagle pada, czy nie myśleliśmy ( ja z żoną) żeby podawać naszej córce (noworodek, 2,5 tygodnia) wody osłodzonej poza tym, że jest karmiona piersią. Ja na to, że nie słyszeliśmy by była taka potrzeba i ogólnie wszędzie piszą, że się tak nie robi. No to piłeczka odbita, że kiedy się dawało, żeby dziecko lepiej nawodnić, bo mleko to mleko, a woda to woda.
Światowa baza danych Global Burden of Disease przedstawia szacunkowe przyczyny zgonów i czynniki ryzyka prowadzące do chorób i śmierci dla prawie wszystkich krajów świata. Dzięki niej można sprawdzić, które czynniki ryzyka w największym stopniu przyczyniają się do przedwczesnych zgonów.
W tym wpisie przedstawiam kilka czynników, które uznałem za najważniejsze i najciekawsze: tytoń, a-----l, n-------i, ryzyka żywieniowe, zanieczyszczenie powietrza, ryzyka zawodowe w miejscu pracy, niska aktywność fizyczna, używanie narkotyków, niezabezpieczony stosunek płciowy. Które z nich najbardziej skracają życie Polaków?
Dominują zdecydowanie: tytoń, dieta, a-----l i zanieczyszczenie powietrza. Mimo że zanieczyszczenie powietrza i dieta odpowiadają za podobną liczbę zgonów u kobiet i mężczyzn, u mężczyzn liczba utraconych lat życia jest znacznie większa. To znaczy, że mężczyźni umierają z tych powodów znacznie szybciej.
#alkoholizm #n-------i #narkowykizawszespoko #medycyna #zdrowie #ciekawostki #zdrowie #gruparatowaniapoziomu
źródło: od-czego-umierają-mężczyźni-v0-1hnpygnade0f1
PobierzMnie bardziej ciekawią ryzyka żywieniowe. Jeżeli kobieta gotuje facetowi, to jakim cudem facet jest narażony bardziej? Systemowo czegoś dosypują :D
Najwidoczniej same tego nie jedzą xD
@costamtenteges @azembora Od tego masz "ryzyka zawodowe w miejscu pracy" + wątpię żeby ten promil mężczyzn który naraża się na wdychanie toksyn przy zajmowaniu się swoim hobby robił aż taką różnicę. Gdyby to była malutka różnica to można to nawet wytłumaczyć tym że różowe częściej kupują oczyszczacze powietrza ale przy takiej różnicy coś jest nie halo
Chodzi o populację.
Meżczyźni pewnie częściej wybierają produkty, które mają większy potencjał do tego żeby zaszkodzić, powiedzmy niesprawdzone kebaby czy duże ilości chipsów. Bywa też tak, że jak produkt się psuje, to na ogół, gdy dzieci czy żona już nie chcą go spożywać, to trafia on na talerz ojca, jak z mema
@costamtenteges: Kebab, burger, pizza na mieście, byle co gotowe ze sklepu. Bez patrzenia na skład i kalorie. Do tego ciastka, wafelki i batoniki. Nadwaga, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca. Albo 40-50 lat i rak jelita grubego. Ot i cała tajemnica.
@costamtenteges: to raczej męskie uprzedzenia i upodobania, ja znam kilka przypadków, że facet nie tknie przysłowiowego "zielonego" na talerzu, bo nie "jest krową", do tego większe porcje, jakieś podjadanie słodyczy w dużych ilosciach, cola jako główny napój... tu akurat faceci najczęściej chyba sami sobie szkodzą
@costamtenteges Jedzenie - nawet jak mają na talerzu to samo to mężczyzna zwykle je więcej tłustego, weźmie kotleta więcej itp. Chociaż argument, że kobiety nie jedzą tego co mężowi dają na talerzu też do mnie przemawia xD
@Czerwone_Stringi: zakażenie HPV może powodować u kobiet raka szyjki macicy:
@costamtenteges @azembora Od tego masz "ryzyka zawodowe w miejscu pracy" + wątpię żeby ten promil mężczyzn który naraża się na wdychanie toksyn przy zajmowaniu się swoim hobby robił aż taką różnicę. Gdyby