Wpis z mikrobloga

Męskie picie wyraźnie odróżnia Polskę od Europy Zachodniej.

Światowa baza danych Global Burden of Disease przedstawia szacunkowe przyczyny zgonów i czynniki ryzyka prowadzące do chorób i śmierci dla prawie wszystkich krajów świata. Dzięki niej można sprawdzić, które czynniki ryzyka w największym stopniu przyczyniają się do przedwczesnych zgonów.

W tym wpisie przedstawiam kilka czynników, które uznałem za najważniejsze i najciekawsze: tytoń, a-----l, n-------i, ryzyka żywieniowe, zanieczyszczenie powietrza, ryzyka zawodowe w miejscu pracy, niska aktywność fizyczna, używanie narkotyków, niezabezpieczony stosunek płciowy. Które z nich najbardziej skracają życie Polaków?

Dominują zdecydowanie: tytoń, dieta, a-----l i zanieczyszczenie powietrza. Mimo że zanieczyszczenie powietrza i dieta odpowiadają za podobną liczbę zgonów u kobiet i mężczyzn, u mężczyzn liczba utraconych lat życia jest znacznie większa. To znaczy, że mężczyźni umierają z tych powodów znacznie szybciej.

#alkoholizm #n-------i #narkowykizawszespoko #medycyna #zdrowie #ciekawostki #zdrowie #gruparatowaniapoziomu
drakan8 - Męskie picie wyraźnie odróżnia Polskę od Europy Zachodniej.

Światowa baza ...

źródło: od-czego-umierają-mężczyźni-v0-1hnpygnade0f1

Pobierz
  • 99
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pan_Szeryf: Praca w warunkach gdzie powietrze jest mocno zanieczyszczone bo tam znajdziesz głównie mężczyzn. Plus hobby związane z chemią (motoryzacja, modelarstwo etc). Stąd nadmiar nad kobietami które co najwyżej syfu wspólnego się nawdychają.

Mnie bardziej ciekawią ryzyka żywieniowe. Jeżeli kobieta gotuje facetowi, to jakim cudem facet jest narażony bardziej? Systemowo czegoś dosypują :D
  • Odpowiedz
  • 18
@costamtenteges:

Mnie bardziej ciekawią ryzyka żywieniowe. Jeżeli kobieta gotuje facetowi, to jakim cudem facet jest narażony bardziej? Systemowo czegoś dosypują :D

Najwidoczniej same tego nie jedzą xD
  • Odpowiedz
Praca w warunkach gdzie powietrze jest mocno zanieczyszczone

Może chodzi o górników z pylicą?

@costamtenteges @azembora Od tego masz "ryzyka zawodowe w miejscu pracy" + wątpię żeby ten promil mężczyzn który naraża się na wdychanie toksyn przy zajmowaniu się swoim hobby robił aż taką różnicę. Gdyby to była malutka różnica to można to nawet wytłumaczyć tym że różowe częściej kupują oczyszczacze powietrza ale przy takiej różnicy coś jest nie halo
  • Odpowiedz
@drakan8 było tam jakieś rozwinięcie co dokładnie znaczą te ryzyka żywieniowe? Nie lubię alkoholu ani papierosów to może chociaż jedzeniem bym sobie skrócił tę męczarnie zwaną życiem
  • Odpowiedz
@costamtenteges:

Meżczyźni pewnie częściej wybierają produkty, które mają większy potencjał do tego żeby zaszkodzić, powiedzmy niesprawdzone kebaby czy duże ilości chipsów. Bywa też tak, że jak produkt się psuje, to na ogół, gdy dzieci czy żona już nie chcą go spożywać, to trafia on na talerz ojca, jak z mema
  • Odpowiedz
Mnie bardziej ciekawią ryzyka żywieniowe. Jeżeli kobieta gotuje facetowi, to jakim cudem facet jest narażony bardziej?

@costamtenteges: Kebab, burger, pizza na mieście, byle co gotowe ze sklepu. Bez patrzenia na skład i kalorie. Do tego ciastka, wafelki i batoniki. Nadwaga, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca. Albo 40-50 lat i rak jelita grubego. Ot i cała tajemnica.

blisko 17 razy więcej zgonów przez ruchanie XD. To bardzo ładnie oddaje dysproporcję, o której mirki piszą
  • Odpowiedz
Mnie bardziej ciekawią ryzyka żywieniowe. Jeżeli kobieta gotuje facetowi, to jakim cudem facet jest narażony bardziej?

@costamtenteges: to raczej męskie uprzedzenia i upodobania, ja znam kilka przypadków, że facet nie tknie przysłowiowego "zielonego" na talerzu, bo nie "jest krową", do tego większe porcje, jakieś podjadanie słodyczy w dużych ilosciach, cola jako główny napój... tu akurat faceci najczęściej chyba sami sobie szkodzą
  • Odpowiedz
@Pan_Szeryf: powietrze - weź za przykład spawaczy, górników, pracowników obsługi kanalizacji, budowlańców, strażaków. Wszędzie tam są potężne ryzyka zawodowe z uwagi na zanieczyszczenia i pracują w zasadzie sami mężczyźni.
@costamtenteges Jedzenie - nawet jak mają na talerzu to samo to mężczyzna zwykle je więcej tłustego, weźmie kotleta więcej itp. Chociaż argument, że kobiety nie jedzą tego co mężowi dają na talerzu też do mnie przemawia xD
  • Odpowiedz
@Pan_Szeryf +20
Praca w warunkach gdzie powietrze jest mocno zanieczyszczone

Może chodzi o górników z pylicą?

@costamtenteges @azembora Od tego masz "ryzyka zawodowe w miejscu pracy" + wątpię żeby ten promil mężczyzn który naraża się na wdychanie toksyn przy zajmowaniu się swoim hobby robił aż taką różnicę. Gdyby
  • Odpowiedz