Wpis z mikrobloga

Witam, czy jest gdzieś jakaś dokumentacja techniczna dla oscama? Niby jest wiki, ale większość parametrów nie jest tam dokładnie wyjaśniona. Chce sobie stworzyć config oscama pod siebie, ale szczerze mówiąc trochę błądzę po omacku, chciałbym dowiedzieć się jak to wszystko dokładnie działa, żeby móc sobie optymalnie wszystko ustawić pod linijki, które posiadam i nie ukrywam, że też trochę z ciekawości, do celów akademickich(mam kabłówkę, ale podobają mi się niektóre funkcjonalności enigmy-auto timery i takie tam). Ogólnie rzecz biorąc mam linijki od kilku dostawców i chciałbym, żeby dvbapi korzystało z nich równolegle, uruchomiłem drugi oscam na dekoderze, ale jak się okazuje dvbapi może obsłużyć tylko jeden oscam jednocześnie (chyba, że się mylę?). Widzę to tak, że jeśli mam dwóch dostawców to nadal czasem występują przycinki podczas oglądania, ponieważ dvbapi jednocześnie korzysta tylko z jedengo z nich, natomiast liczę na to, że gdybym go zmusił do tego, żeby wykorzystywał dwóch dostawców jednocześnie to przycinek byłoby mniej lub udałoby się je całkowicie wyeliminować
#cccam #oscam
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@emitar: mam tylko dla statystyk (wartość 10), ale i tak nie zawsze odpytuje wszystkie, dopiero jak wyłączę część linijek to inne są odpytywane, dlatego postawiłem dwa dodatkowe oscamy, które resharują mi wewnętrznie karty i problem jest jako tako rozwiązany chociaż opóźnienia są troszkę wyższe
  • Odpowiedz
@pansamolocik i tak i nie. Maksymalnie co udało mi się uzyskać to 97% zgodności przy dawcach cache i odpowiednim filtrowaniu caid i ecm na popularnych kanałach. I dałem sobie spokój.
  • Odpowiedz
@zapaleniec27: jak masz dwie instancje oscam działające jednocześnie to juz coś. w tej, której ma używać dvbapi po prostu robisz readera odnoszącego się do całej drugiej instancji oscam....
  • Odpowiedz
  • 0
@wojciet: obecnie tak to właśnie działa, mam 3 instancje oscam, jedna główna z dvbapi, w której mam podpięte dwa readery odnoszące się do pozostałych instancji oscama. Te dwie instancje resharują mi linijki od dostawców natomiast nadal miewam przycinki, szczerze mówiąc myślałem, że będzie to trochę lepiej działało w takiej konfiguracji i w tym momencie jestem w kropce, bo nie bardzo wiem, co mógłbym jeszcze zrobić, żeby wyciągnąć jeszcze więcej
  • Odpowiedz