Wpis z mikrobloga

#vim #linux Ile zajmuje uczenie się używanie HJKL? W sumie jest to na prawdę mało wygodne. Dużo lepszy jest taki prawostronny WSAD, czyli IJKL. Problem w tym, że przerobienie I na J psuje tabulację, bo jakimś cudem Ctrl+I to TAB.

No i do tego po włączeniu vimwiki, wtyczka rozwala mi mapowanie. Właśnie z tego powodu nie lubię, gdy wtyczki mają zdefiniowane własne mapowania. Na tyle długo używam Vima, że nowych wtyczek już nie instaluję, ale irytuje, gdy człowiek wciska swój skrót klawiszowy i jakieś cuda się dzieją, bo nowa wtyczka sobie coś sama zdefiniowała. I grzeb człowieku w cudzych vimskryptach...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@psiversum: tak sobie kminię jaki jest sens używania współcześnie hjkl w ogóle? W trybie edycji czy trybie komend to nie działa i to jeszcze relikt z czasów jak klawy w terminalach nie miały normalnych strzałek.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: W terminalu działa, trzeba tylko odpowiednio go skonfigurować, a także w innych programach cli które używają biblioteki readline.

@scriptkitty: spoko, ale jeszcze raz zapytam po co? Po co dorzucać funkcje do klawiszy, które mają już funkcję zamiast korzystać z klawiszy dedykowanych do tego? Historycznie gdy nie było strzałek na klawie to rozumiem sens istnienia hjkl ale obecnie? Do tego pierdzielenie się z konfiguacją każdego softu w terminalu
  • Odpowiedz
@psiversum: nie ucz się tego na siłę, jeśli nie widzisz w tym sensu, albo uważasz za mało wygodne. Po paru latach używania Vima do wszystkiego, do czego się da, nadal nie używam hjkl i nie zamierzam zaczynać, strzałki są dużo wygodniejsze. j/k używam od czasu do czasu do chodzenia góra/dół, ale h/l to dla mnie nieporozumienie.
  • Odpowiedz
  • 1
Po paru latach używania Vima do wszystkiego, do czego się da, nadal nie używam hjkl i nie zamierzam zaczynać, strzałki są dużo wygodniejsze. j/k używam od czasu do czasu do chodzenia góra/dół, ale h/l to dla mnie nieporozumienie.

@zmarnowany_czas: wiesz, ja też.

@Kryspin013
  • Odpowiedz