Wpis z mikrobloga

@WLADCA_MALP woziłem paczki allegro xD przez jakiś czas z jednego punktu, ta firma to dziecinada serio, punkt jest w Piotrkowie gdzie się rozjeżdża na kraj, śmiech na sali, sam
Tylko InPost używam
  • Odpowiedz
na pewno było InPost do wyboru

@Jamniki2: Od marca Allegro podniosło znacząco opłaty za SMART i InPost jest w tej najdroższej tabeli. Często widzę, że sprzedawcy rezygnują z InPostu.
@WLADCA_MALP Ciekawe czy w ogóle paczkę od sprzedawcy odebrali. Bo może gotowa, zgłosił odbiór, a kurier ma to gdzieś i nie podjeżdża.
  • Odpowiedz
@WLADCA_MALP: jak jest opóźniona na allegro to zazwyczaj z winy nadającego, nie nadał jej w deklarowanym przez siebie terminie na realizację zamówienia, ja od razu jak przesyłka wisi długo w przygotowaniu daje negatywa
  • Odpowiedz
@WLADCA_MALP: łatwo sprawdzić czy z winy sprzedającego czy to wina przewoźnika,
status przesyłki zazwyczaj u każdego przewoźnika : w przygotowaniu - wygenerowana etykieta, sklep nie przekazał jej firmie logistycznej :)
  • Odpowiedz
sklep nie przekazał jej firmie logistycznej

@skeeto666: Tylko jak ma przekazać jak firma nie podjeżdża? Ja miałem tak z UPSem, zlecałeś podjazd i nikt nie podjeżdżał, najwcześniej następnego dnia, najpóźniej za 3 dni... Najbliższa placówka żeby przekazać przesyłkę 80 km. Wywalić ciężko bo połączone z DPD, na które jest zdecydowana większość zamówień.
  • Odpowiedz
@Zbyszek_Kudriawcew: no to wtedy się dzwoni do klienta i informuje, że paczka nie wyjdzie, nigdy na allegro nie zostałem poinformowany o tym, że coś nie wyjedzie pomimo tego, że deklarowany czas wysyłki był np zamów do 13:00 odbierz jutro

za to po wystawieniu negatywnego komentarza bardzo chętnie sprzedawcy dzwonią i się tłumaczą głupio, że heniek spadł z drabiny na magazynie, że coś tam się rozlało itd :)

ostatnim czasy zauważyłem,
  • Odpowiedz
@Zbyszek_Kudriawcew: owszem, duzo firm/sprzedajacych zapomina o tym, że za caly proces od momentu przyjecia zamówienia do doreczenia go do klienta jest odpowiedzialny sprzedawca

raz mialem taka sytuacje, ze status paczki nie zmieniał się 3 dni ciągle była w przygotowaniu, otworzyłem dyskusję na allegro a sprzedający mi odpisał, żebym skontaktował się z inpostem :D
  • Odpowiedz
@skeeto666:
To nie ma nic wspólnego z zadeklarowanym przez sprzedawcę terminem wysyłki. Allegro samo wylicza termin nadania i w obliczeniach terminu doręczenia, nie bierze pod uwagę terminu wysyłki zadeklarowanego przez sprzedawcę, lecz wyliczony przez ich algorytm. Po prostu Allegro uważa, że wie lepiej od sprzedawcy, kiedy może on wysłać dany przedmiot.

A i oferty typu zamów do 13:0 dostawa jutro, to też wstawia Allegro, a nie sprzedawca.
  • Odpowiedz
@WLADCA_MALP:
Tylko, że jak paczka została nadana w sobotę, to idzie zgodnie z regulaminem.
Dla usługi Allegro One, termin doręczenia wynosi do 3 dni roboczych, pod warunkiem nadania do godziny granicznej. Natomiast przesyłki nadane w dniu wolnym, traktuje się, jako nadane w następnym dniu roboczym.
Czyli jak przesyłka została nadana w sobotę, to powinna dotrzeć do czwartku (a jak w piątek przed godziną graniczną, to do środy).
  • Odpowiedz
  • 0
Coś tu nie gra.

@pcela: gdzie tak napisałem? żeby dojść na sobotę musiała być odebrana w piątek kiedy zamówiłem. Nie została i dopiero kurier był w poniedziałek a dostałem ją we wtorek kiedy to pisałem.
  • Odpowiedz